PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Arkeologiakeskus Untamala avataan Laitilassa

IA, 18.1.2003


Ensimmäinen Museoviraston perustama arkeologinen opastuskeskus, Arkeologiakeskus Untamala avataan kesäkuussa Laitilassa. Keskus tarjoaa monipuolista tietoa ja toimintaa matkailijoille, koululaisille ja kaikille muinaisuudesta kiinnostuneille.

Arkeologiakeskus Untamalassa esitellään Vakka-Suomen esihistoriaa ja kulttuuriympäristöä sekä kerrotaan eri tavoin menneisyyden elämästä. Lisäksi keskus jakaa tietoa muinaisjäännöksistä ja niiden suojelusta sekä kannustaa kävijöitä muinaisjäännösten ja kulttuurimaiseman hoitoon.

Laitilassa on poikkeuksellisen runsaasti muinaisuudesta kertovia jäänteitä Untamala on vanha, hyvin säilynyt raittikylä keskellä vakkasuomalaista viljelymaisemaa. Nykyisen kylän paikalla on asuttu jo rautakauden alusta lähtien ja maisemassa voi helposti havaita jälkiä historian eri ajanjaksoilta.

Muutenkin Laitila ja koko Vakka-Suomi on maamme muinaisjäännösrikkainta seutua. Merkkejä ihmistoiminnasta on säilynyt runsaasti kivi-, pronssi- ja rautakaudelta.

Arkeologiakeskuksen tiloiksi kunnostetaan 1900-luvun alussa rakennettu navetta. Rakennuksen kunnostus toteutetaan pääosin Euroopan aluekehitysrahaston tuella. Se sijaitsee ainutlaatuisessa kulttuuriympäristössä aivan yhden maamme tunnetuimman varhaisrautakautisen (100-500 jKr.) kumpukalmiston reunalla.

Untamala sijaitsee matkailijan kannalta kätevästi valtatie 8 varrella ja suurehkojen asutuskeskusten tuntumassa. Siksi keskus päätettiin rakentaa juuri Untamalaan, Museovirasto kertoo.

Tarjolla tietoa, toimintaa ja tapahtumia

Arkeologiakeskuksen yläkerran näyttelyssä voi tutustua seudun esihistoriaan ja kulttuurimaisemaan sekä sen muodostumiseen ja vaalimiseen. Näyttelyä täydentää toukokuussa aukeava viitoitettu kulttuuripolku, jonka varrella on niin muinaishautoja ja kuppikiviä kuin idyllistä kylämiljöötä kirkkoineen. Polulle voin jokainen kävijä lähteä omatoimisesti Arkeologiakeskuksen edustalta alkaen.

Kulttuuripolun ja näyttelyn tuottaa Museovirasto sekä osittain EU:n Kulttuuri 2000 -ohjelman rahoittama European Pathways to Cultural Landscapes -projekti.

Arkeologiakeskuksen alakerran auditorio-, verstas- ja monitoimitiloissa järjestetään mm. kulttuuriympäristöön, esihistoriaan ja muinaisiin kädentaitoihin liittyviä tapahtumia ja koulutusta. Auditoriossa esitetään vakkasuomalaisen kulttuurimaiseman kehittymisestä kertovaa videota tapahtumien ja opastusten yhteydessä.

Navetan yläkertaan rakennetaan näyttely, jossa kävijä voi tutustua ympäristön esihistoriaan ja kulttuurimaiseman. Arkeologisiin kaivauksiin on myös mahdollista tutustua kesän aikana - ehkä jopa kokeilla itsekin lastan käyttöä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake