PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Rytin sellin museointiin ei ole edellytyksiä

PP, 28.11.2002


Risto Rytin selli Katajanokan vankilassa ei Museoviraston mukaan ole museoitavissa. Tila ei autenttisuudeltaan enää kytkeydy tarkoitettuun ajankohtaan, eikä tilan rekonstruointiin ole myöskään tiedollisia edellytyksiä.

Jotta museoitava tila rakentuisi uskottavalle perustalle, huoneen tulisi joiltakin autenttisilta piirteiltään ja ominaisuuksiltaan - esimerkiksi pinnoiltaan tai kiinteältä sisustukseltaan tai jopa irtaimistoltaan - kytkeytyä tarkoitettuun ajankohtaan tai tapahtumahistorialliseen tilanteeseen.

Kahdeksalle niin kutsutulle sotaan syylliselle osoitetut tutkintavankeusajan tilat sijaitsivat Katajanokan vankilarakennuksen vanhassa osassa. Ryti muiden mukana sijoitettiin 1830-luvulla valmistuneeseen kruununvankilan rakennukseen, joka oli perusteeellisesti muutettu ensin 1880-luvulla ja sitten vuodeksi 1945 muutettu sairaaalakäyttöön.

Mahdollisesti uusia tiloja ei vielä ollut ehditty ottaa käyttöön sairaalaosastona ennenkuin sotasyylliset niihin majoitettiin. Heidän lähdettyään vankilasta tilat ovat olleet käytössä puoli vuosistaa.

Risto Ryti tuomittiin sotasyyllisenä kymmenen vuoden kuritushuonerangaistukseen 21.2.1946. Hänet armahdettiin 19.5.1949.

Presidentti Risto Rytin sellimajoitukseen käytetyn huoneen käsittely talven 1945-1946 tapahtumiin viittaavana ja ajankohdan kohtalokkaista tapahtumista viestiä tuovana museotilana todennäköisesti johtaisi historialliselta uskottavuudeltaan ja samalla myös antikvaariselta kannalta arvioituna epätyydyttävään, ainakin vaikeasti perusteltavaan lopputulokseen. Tilan rekonstruointiinkaan ei ole tiedollisia edellytyksiä, toteaa Museovirasto.

Museoviraston mukaan on riittävää todeta ja paikantaa se huoneryhmä, johon sotasyylliset oli majoitettu. Myös muistotaulun sijoittaminen sijoittaminen vankilarakennukseen osoittamaan kyseisten tilojen sijaintia on Museoviraston mukaan sovittavissa vankilarakennuksen tulevan omistajan kanssa.

Museoviraston näkemys ilmenee valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) vastauksesta kansanedustaja Seppo Kanervan (kok.) jättämään kirjalliseen kysymykseen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake