PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Sopimus voi syntyä, kun antaa puhelinnumeron

SH, 18.3.2009


Antamalla puhelinnumeron tietokilpailuun voi huomaamattaan tehdä sopimuksen, jonka seurauksena alkaa saada maksullisia palveluviestejä, kertoo Kuluttajavirasto. Pahimmassa tapauksessa henkilö saattaa joutua identiteettivarkauden kohteeksi.

Kuluttajilta kysellään yhä useammin internetissä ja sähköpostissa heidän identiteettinsä kannalta keskeisiä tietoja. Tällaisia ovat muun muassa erilaisten korttien numerot, tilien tai palveluiden käyttäjätunnukset sekä henkilötiedot.

Osa tietopyynnöistä voi vaikuttaa harmittomilta. Esimerkiksi internetissä vastaan tulevan pelin tai tietokilpailun yhteydessä saatetaan kysyä osallistujan matkapuhelinnumeroa. Jos kuluttaja antaa sen, hänen puhelimeensa voidaan alkaa lähettää maksullisia palveluviestejä, kuten soittoääniä, taustakuvia tai deittipalveluviestejä. Viestien tuloa ja laskutusta voi olla vaikea saada loppumaan, koska taustalla vaikuttavaan yritykseen ei aina välttämättä saa yhteyttä.

Sähköposti saattaa kertoa voitosta arvonnassa

Sähköpostissa saatetaan puolestaan ilmoittaa vastaanottajan voittaneen arvonnassa tai kilpailussa. Henkilöllisyyden varmistamiseksi ja palkinnon lunastamiseksi hänen pitäisi kuitenkin ensin kertoa luottokorttinsa numero.

Tietoja kalastelevia viestejä on myös toisinaan yritetty saada näyttämään siltä kuin ne tulisivat tunnetulta yritykseltä tai vastaanottajan tuntemalta ihmiseltä. Esimerkiksi kansainvälisen maksujärjestelmäyrityksen PayPalin nimissä lähetettiin viestejä, joissa vastaanottajia pyydettiin kirjautumaan omalle tililleen ja tarkistamaan omat tietonsa. Tavoitteena oli urkkia asiakkaiden tunnuksia ja käyttää niitä väärin.

Ystävien avunpyyntöjä Facebookissa varottava

Facebookissa on puolestaan levinnyt ystäväksi esittäytyvien ihmisten avunpyyntöjä. Ennen tällaiseen viestiin vastaamista tai linkin klikkaamista on syytä varmistua pyynnön aitoudesta.

Kaapatuilla tiedoilla voi muun muassa käyttää toisen tiliä ja tehdä hänen nimissään sopimuksia. Uhri voi rahan lisäksi menettää myös luottotietonsa.

Kuluttajavirasto ja Tietosuojavaltuutettu muistuttavat, että paras tapa ehkäistä identiteettivarkauksia on suhtautua varauksella kaikkiin tunnistetietojen pyyntöihin. Tietoja on säilytettävä samalla huolellisuudella kuin käteistä rahaa, pankkikorttia ja luottokorttia. Niitä ei koskaan pidä paljastaa tuntemattomille tahoille, ellei voi olla varma niiden turvallisesta käsittelystä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake