PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Lääkärit vaativat nuuskan kieltämistä

SH, 18.3.2009


Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto vaatii nuuskan maahantuonnin ja myynnin kieltämistä Suomessa. Verkosto luovutti peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.) tänään asiasta kannanoton. Kannanoton on allekirjoittanut 229 lääkäriä ja hammaslääkäriä.

Lääkäreiden mukaan nuuskan terveyshaitoista ei käyttäjillä ja nuuskaa kokeilevilla ole useinkaan oikeaa tietoa.

- Korkeassa asemassa olevat poliitikot vähättelevät julkisuudessa nuuskan haittoja. Tupakkateollisuus markkinoi voimakkaasti savuttomia tupakkatuotteita ja houkuttelee uusia käyttäjiä erityisesti nuorista, lääkärit toteavat.

Tupakkaa ja nuuskaa kokeillaan yleensä lapsuuden ja nuoruuden rajamailla, harvoin enää täysi-ikäisenä. On viitteitä, että riippuvuus syntyy nuorille nopeammin kuin aikuisille. Jo muutama käyttökerta voi aiheuttaa riippuvuuden. Noin yhdeksälle kymmenestä käyttäjästä kehittyy voimakkaampi riippuvuus nuuskaan kuin moniin huumeisiin.

Lääkäreiden mielestä tupakkatuotteiden nimittäminen nautintoaineiksi antaa asiasta täysin väärän kuvan. Nuuska on riippuvuutta aiheuttava syöpävaarallinen myrkky.

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto kiitti Risikkoa hyvästä työstä tupakan käytön vähentämiseksi. Verkosto oli kuitenkin huolestunut nuorten runsaasta tupakan käytöstä ja varhaisesta aloittamisiästä, joihin vaikuttavat tupakan helppo saatavuus, salliminen, esilläpito ja myynnin edistäminen kiertoteitä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake