PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Varauksellisuus maahanmuuttoon lisääntynyt

RS, 17.3.2009


Suomalaisten asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat jyrkentyneet. Vielä syyskuussa 2007 maahanmuuton lisäämistä kannatti 55 prosenttia, mutta nyt luku on laskenut 45 prosenttiin, tuoreesta HS-Gallupista ilmenee.

Samassa ajassa maahanmuuton lisäämistä vastustavien määrä on kasvanut 39 prosentista 44 prosenttiin. Erityisesti maaseudulla asuvat suhtautuvat varauksellisesti maahanmuuttajien määrän lisääntymiseen.

Myös työväestön keskuudessa on enemmän maahanmuuton lisäämisen vastustajia kuin kannattajia, ja miehet suhtautuvat maahanmuuttoon naisia kielteisemmin.

Myönteisimmin asennoituvat alle 25-vuotiaat, opiskelijat, ylemmät toimihenkilöt ja pääkaupunkiseudulla asuvat.

Puoluekannan mukaan tarkastellen halukkaimpia maahanmuuttajien lisääjiä ovat etenkin vihreiden, mutta myös vasemmistoliiton ja kokoomuksen kannattajat. Kielteisimmin suhtautuvista omana ryhmänä erottuvat perussuomalaisten äänestäjät.

Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi suhtautumista työlupaharkintaan. Muualta kuin Pohjoismaista, Sveitsistä ja EU-maista tuleva ulkomaalainen ei saa työlupaa, jos hänen alalleen on saatavissa suomalaista työvoimaa.

Suomalaisista 44 prosenttia luopuisi tästä käytännöstä ja asettaisi kaikki ulkomaalaiset samalle viivalle suomalaisten työnhakijoiden kanssa. Nykykäytännön säilyttäisi 49 prosenttia.

Tässä kysymyksessä muutokset vuoden 2007 tuloksista eivät ole yhtä radikaaleja kuin maahanmuuttajien määrää koskevassa kysymyksessä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake