PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Lapun räjähdetehtaan palo syttyi sähkökeskuksesta

IKK, 16.3.2009


Lapuan lokakuinen räjähdetehtaan palo sai todennäköisesti alkunsa tehdasrakennuksen ulkoseinällä olleesta sähkökeskuksesta. Onnettomuutta selvittänyt tutkijaryhmä esittää nyt lukuisia muutoksia vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi.

Lapuan Räjähdysainepalvelu Oy:n räjähdetehdas syttyi palamaan 5. lokakuuta viime vuonna. Paloa ei ryhdytty räjähdysvaaran vuoksi sammuttamaan, vaan miehittämättömän tehtaan annettiin palaa.

Valvontavideoiden ja palojälkien perusteella tutkijaryhmä olettaa tulipalon saaneen alkunsa tehdasrakennuksen ulkoseinällä olevasta sähkökeskuksesta. Keskuksessa sattui ainakin kaksi melko peräkkäistä välähdystä. Syntynyt valokaari sytytti yläpuolella kaapelisillalla olleet kaapelit ja edelleen rakennuksen lautaräystään, mistä tuli eteni lähes koko rakennukseen. Osastoitu öljylämmityskattilahuone säästyi tuholta.

Rakennuksessa edellisenä iltana valmistettu 4 050 kilon erä räjähdettä oli tehdasrakennuksen lastauslaiturilla. Räjähteet paloivat täysin, mutta eivät räjähtäneet. Prosessilaitteistot tuhoutuivat palossa, samoin paloivat niissä mahdollisesti olleet tuotejäämät. Saman rakennuksen toisessa päässä olleet ammoniumnitraattisäkit sen sijaan eivät syttyneet. Tehdas tuhoutui täysin.

Tutkijaryhmä ehdottaa vastaavan onnettomuuden ehkäisemiseksi sähkökeskusten ja muiden sähkönjakeluun liittyvien laitteiden sijoittamista riittävän etäälle palovaarallisista kohteista tai muuten riskialttiista kohteesta.

Myös tuotantolaitoksen toimintaperiaatteita ja menettelyjä halutaan tarkentaa ja varmistaa, että säännöksiä noudatetaan kaikissa tilanteissa. Turvallisuusmenettelyihin kuuluu varmistaa, ettei tiloissa ole ylimääräisiä vaarallisia kemikaaleja.

Tutkijaryhmä muistuttaa myös tarpeesta huolehtia sähkölaitteiden kunnossapidosta sekä tarpeesta reagoida tuotantolaitokselta tuleviin hälytyksiin reagointia aiempaa nopeammin.

Jutussa on käytetty aihekuvitusta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake