PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Pakkohuostaanotot työllistivät hallinto-oikeuksia

PP, 16.3.2009


Tahdonvastaiset huostaanottoasiat ovat työllistäneet tuomioistuimia viime vuonna runsaasti. Syynä on uusi lastensuojelulaki. Kaikkiaan hallintotuomioistuinten ovat pysyneet pitkinä ja KHO:ssa jopa pidentyneet. Ratkaisuaikojen tavoitteet jäivät kautta linjan saavuttamatta.

Vuoden 2008 alusta voimaan tulleen lastensuojelulain mukaan hallinto-oikeudet ratkaisevat ensi asteena tahdonvastaiset huostaanottoasiat.

Ne työllistivät tuomioistuimia paljon, mutta KHO:n mukaan asiat saatiin silti ratkaistuksi keskimäärin hyvin lyhyessä ajassa.

Maanantaina julkistetun hallintotuomioistuinten toimintakertomuksen mukaan alueellisissa hallinto-oikeuksissa panostettiin edelleen kaava-asioiden käsittelyyn.

KHO:ssa ratkaistiin useita laajoja ja yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, kuten Sipoon, Vantaan ja Helsingin kuntajaon muuttaminen sekä Turun seudun vedenhankinta Virttaankankaan pohjavesialueelta.

Käsittelyaikojen tavoitteista jäätiin selvästi

Alueellisissa hallinto-oikeuksissa keskimääräinen käsittelyaika laski 9,3 kuukaudesta 9,2 kuukauteen. Tavoitteena ollut 8,9 kuukauden ratkaisuaika jäi näin saavuttamatta.

Kaikkiaan hallinto-oikeuksiin saapui yhteensä 20 539 asiaa, mikä on tuhatkunta enemmän kuin edellisvuonna. Ratkaisuja tehtiin puolestaan aiempaa vähemmän, 22 369. Laskua tässä on edellisvuoteen noin 750, kun tavoite oli 23 455.

KHO:ssa asioiden keskimääräinen käsittelyaika piteni 9,9 kuukauteen edellisvuoden 9,8 kuukaudesta. Tavoitteeksi oli asetettu 9 kuukauden käsittelyaika, joten siitä KHO jäi selvästi.

Markkinaoikeudessa asioiden käsittely kesti peräti 14,1 kuukautta, mikä on saman verran kuin edellisvuonna. Toimintakertomuksen mukaan markkinaoikeuden ratkaisuajat ovat kohtuuttoman pitkiä. Vakuutusoikeudessa käsittelyaika putosi 15 kuukaudesta 13,6 kuukauteen.

Hallintotuomioistuimia ovat alueelliset hallinto-oikeudet, markkinaoikeus, vakuutusoikeus ja korkein hallinto-oikeus (KHO).

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake