PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Hajuilla citykanien kimppuun

IA, 15.3.2009


Helsingin kaupungilla on käynnissä kokeilu, jolla tutkitaan, voitaisiinko puutarhakasveja suojata kaneilta vastenmielisillä tuoksuilla, kertoo sunnuntain Helsingin Sanomat.

Helsingin yliopiston Metsäekologian laitoksen tutkija Päivi Leikas on tutkinut tämän talven syönninestoaineiden käyttöä kasvien suojelussa citykanien tuhoja vastaan. Sitä varten eri puolille kaupunkia on perustettu noin 30 koealuetta.

Tarjolla on kanien herkkua, omenapuun oksia, joita on käsitelty muun muassa koivu- ja leppätisleillä sekä petoeläimen hajulla. Vastenmielisten tuoksujen pitäisi torjua kanien lähentelyt. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu, joten Leikas ei kommentoi alustavia tuloksia, mutta HS:n tietojen mukaan kanit eivät ole karkoteaineista piitanneet.

Syömätuhojen torjunnassa mekaanisten suojien käyttö on lisääntynyt. Metalliverkot soveltuvat yksittäisten kasvien ja pienten kasviryhmien suojaamiseen, eivät koko kasvillisuuden pelastajaksi. Kaupunki käyttää kanikannan pienentämiseen myös kesyhillereitä eli frettejä, jotka ovat tehokkaita kaninmetsästäjiä.

Leutojen talvien myötä kanikanta on jatkanut jyrkkää kasvuaan pääkaupunkiseudulla. Rohkeimpien arvioiden mukaan villikaneja on jopa 10 000.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake