PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

"Hehän ovat opiskelleet veronmaksajien varoilla"

PEKKA TUOMIKOSKI, 15.3.2009


Lääketieteen opiskelijoiden pakottaminen terveyskeskuksiin puhuttaa. Pitäisikö ensimmäiset työpaikat rajata vain terveyskeskuksiin? Eduskuntapuolueiden ryhmäpuheenjohtajien ajatustenvaihto sai värikkäitä piirteitä "kuuman perunan" ympärillä Verkkouutisten kyselyssä.

Perussuomalaisten kokenut ryhmäpuheenjohtaja Raimo Vistbacka nielaisee syötin koukkuineen päivineen.
- Kyllä. Hehän ovat opiskelleet veronmaksajien varoilla, Vistbacka perustelee.

- Olisi parempi, että heidän olisi oltava työsuhteessa suoraan kuntiin, Vistbacka vaatii.
– Vaihtoehtona on, että välikädet ottavat vielä omansa, kun ns. lääkäriyritykset tekevät ostopalvelusopimuksia kuntien kanssa, hän demonstroi.

Myös vihreiden Anni Sinnemäki kannattaa "lekureiden" pakottamista yhteiskunnalliseen ruotuun.
- Olen sen hallituksen linjauksen takana, jonka mukaan opintoihin kuuluvat harjoittelut tehdään julkisten terveyskeskusten palveluksessa, hän paaluttaa.

Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis on myös samoilla linjoilla.
- Pitäisi (rajata vain terveyskeskuksiin), hän pamauttaa ja perusteetkin ovat varsin selväsanaiset:
-Terveyskeskuksen lääkäripulan takia, mutta myös sen takia että terveyskeskustyö tarjoaa nuorelle lääkärille hyvin monipuolista työtä, Kallis visioi.

Sen sijaan hieman yllättävästi vasemmistoliiton Annika Lapintie ei ole lääketieteen opiskelijoiden "terveyskeskuspakon" kannalla.
- Pakollinen terveyskeskuspalvelu ei ole oikeudenmukainen ratkaisu lääkäripulaan, hän päättelee.

- Terveyskeskusten lääkäripula johtuu yksityisten terveyspalveluiden tietoisesta suosimisesta. Sen seurauksena kunnat maksavat nykyisin useimmiten yksityisten tuottamista palveluista enemmän kuin mitä palveluiden tuottaminen maksaisi omana työnä, Lapintie harmittelee.

- Terveyskeskusten houkuttelevuus työpaikkana kasvaa, kun valtio ja kunnat alkavat tietoisesti satsata omaan palvelutuotantoon, hän jatkaa.

Myöskään RKP:n Ulla-Maj Wideroos ei lämpene pakkopullalle.
– En ole sitä mieltä. Mutta olisi ehkä keksittävä porkkanoita, jotta saataisiin heidät kiinnostumaan enemmän terveyskeskustöistä, Wideroos hoksauttaa ja tarjoaisi täkyiksi asuntoetua, joustavia työaikoja, hyvää ohjausta sekä muita vastaavia houkuttimia.

Keskustan Timo Kalli ei myöskään ole varauksettomasti "terveyskeskuspakon" kannalla.
– Koulutuksessa painopistettä perusterveydenhuoltoon pitäisi lisätä, hän vaatii.

- Lääkäreiden harjoitteluaikaa terveyskeskuksissa lisätään. Tämän lisäksi tulee kiinnittää huomiota kunnolliseen työnohjaukseen nuorelle lääkärille, jotta vastuu ei kasva alkuvaiheessa hallitsemattomaksi, Kalli vaatii.
- Ei ole kuitenkaan todennäköistä, että ensimmäiset työpaikat rajattaisiin vain terveyskeskuksiin, hän jatkaa.

SDP: Määräaikainen sitouttaminen

SDP:n Tarja Filatovin mielestä "on huolehdittava siitä, että palvelujen saatavuus ja valtakunnalliset laatukriteerit toteutuvat kunnissa".
- Kunnallisten terveyspalvelujen houkuttelevuutta työntekijöille on lisättävä takaamalla henkilöstöresurssit ja inhimilliset työolosuhteet, Filatov hahmottelee.

- Tätä voidaan edistää esimerkiksi lääkärihoitajatyöpareilla, omalääkärijärjestelmää kehittämällä ja työaikojen joustolla, hän visioi ja pahoittelee vuokralääkärijärjestelmästä aiheutuvia terveydenhuollon kustannusnousuja.

SDP:n kannaksi hän muotoilee valmiiden lääkäreiden sitouttamista lisäkoulutuksessa kuntaan tai kuntayhtymään ainakin 9 kuukaudeksi.

Kokoomuksen Pekka Ravi palaa kysymyksen alkujuurille ja muistuttaa, että (valmiit) lääkärit jo pakotetaankin terveyskeskuksiin.
- Nyt hallituksen politiikkariihessä sovittu uudistus, jossa ns. eurolääkärit tulevat jatkossa tekemään perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen terveyskeskusosuuden työsuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään, on jo sinänsä hyvä toimi, Ravi kiittelee.

- Tuo terveyskeskusjakso on yhdeksän kuukautta. Näin nuoret lääkärit tulevat osaltaan helpottamaan kuntien lääkäripulaa, kun koulutusta ei ole enää mahdollista suorittaa esimerkiksi vuokralääkäriyritysten kautta, hän päättelee.

– Nuorten ja kokeneempienkin lääkäreiden koulutuksen kehittämisellä sekä työnjaon uudistamisella pystytään vaikuttamaan terveyskeskustyön houkuttelevuuteen, Ravi sanoo.

Näin ryhmäpuheenjohtajilta kysyttiin:

- Tulisiko nuorten lääkäriopiskelijoiden ensimmäiset työpaikat rajata vain terveyskeskuksiin? Perustele.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake