PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Haitallisimmat pienhiukkaset Helsingissä liikenteestä ja puunpoltosta

IA, 13.3.2009


Kolmen kuukauden pituinen mittausjakso on paljastanut, että haitallisimmat pienhiukkaset Helsingin talvi-ilmassa ovat peräisin liikenteestä, puun pienpoltosta ja Suomen lähialueiden energiantuotannosta.

Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto ja Helsingin Energia ovat yhteistyössä hankkineet uusia tutkimuslaitteita, joilla pienhiukkasten hiukkaskokoa ja koostumusta voidaan mitata Helsingissä aikaisempaa nopeammin ja tarkemmin. Nyt saadut ovat ensimmäiset uusilla laitteilla hankitut mittaustulokset.

- Helsingin omista saastelähteistä erottuvat selkeimmin liikenne ja puunpienpoltto, joiden vaikutuksesta pienhiukkaspitoisuudet voivat nousta 10-20-kertaisiksi etenkin tilanteissa, joissa saasteet inversion vuoksi kertyvät maanpinnan lähelle, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Risto Hillamo.

Tulokset osoittavat Hillamon mukaan myös, että Itä- ja Keski-Euroopan ilmansaasteiden pienhiukkaset kulkeutuvat tehokkaasti Suomeen ilmavirtausten mukana.
- Toisaalta Pietarin alueelta ja Virosta Narvan energiantuotantolaitoksista on Helsinkiin talven mittaan saapunut poikkeuksellisen happamia pienhiukkasia korkeina pitoisuuksina, hän kertoo .

Pienhiukkasten määrän ja koostumuksen nopea vaihtelu yllätys

Mittausten mukaan sekä hiukkaspitoisuus että hiukkasten koostumus voivat vaihdella hyvin paljon jopa yhden vuorokauden aikana. Toisaalta uusista tuloksista nähdään, että pienhiukkasten kokonaismassapitoisuus, jota seurataan ilmanlaatudirektiivin vaatimuksesta, kuvaa huonosti hiukkasten vaikutuksia ihmiseen ja luontoon.

Perättäisinä päivinäkin pienhiukkasten koostumus voi poiketa toisistaan merkittävästi, vaikka kokonaismassapitoisuus pysyisi samana.

- Helsingissä usein vallitsevat näennäisen alhaiset pienhiukkaspitoisuudet voivat terveysvaikutusten kannalta olla harhaanjohtavia, jos ei pystytä selvittämään hiukkasten koostumusta, Hillamo tähdentää.

Ensimmäiset tulokset uusista pienhiukkasmittauksista Helsingissä osoittavat, että suoralla ja monipuolisella koostumusanalyysilla on mahdollista selvittää tarkasti kaukokulkeuman ja alueen omien päästöjen vaikutus pitoisuustasoihin. Tulosten pohjalta voidaan myös laskea, mitkä alueen omista päästövähennyksistä tehokkaimmin laskisivat pienhiukkaspitoisuuksia.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake