PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Maavoimat lähettää sata rauhanturvaajaa Afganistaniin

SH, 11.3.2009


Maavoimat valmistautuu lähettämään noin sata rauhanturvaajaa ISAF-operaatioon Afganistanin presidentin vaalien tueksi ensi syksynä. Tehtävä kestää korkeintaan kuusi kuukautta.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti Suomi valmistautuu vahventamaan Nato-johtoista ISAF-operaatiota vaalien aikana ESF-nimisellä (Election Support Force) lisäjoukolla.

Suomen joukot aiotaan keskittää saksalaisten johtaman operaation pohjoiselle vastuualueelle osaksi Afganistanissa jo toimivaa suomalaista kriisinhallintajoukkoa.

Operaation tarkkaa alkamisajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta alustavasti on keskusteltu heinäkuun puolivälistä. Maavoimien osastot valmistautuvat tuleviin tehtäviinsä kevään ja kesän aikana.

Halukkaita tehtäviin runsaasti

Porin Prikaatilla on päävastuu Afganistaniin lähetettävän vahvennusosaston perustamisesta, varustamisesta ja koulutuksesta. Vahvennusosasto koostuu suojausjoukkueesta sekä yhteysupseeri- ja tarkkailijaosastosta.

Suojausjoukkue koulutetaan Porin prikaatissa, ja Utin jääkärirykmentti vastaa yhteysupseeri- ja tarkkailijaosaston perustamisesta ja koulutuksesta. Utin jääkärirykmentin perustama noin 40 henkilön vahvuinen osasto koostuu pääosin aiempaa rauhanturvakokemusta omaavista, rykmentissä palveluksessa olevista upseereista, opistoupseereista ja aliupseereista.

- Meillä ei ole ollut hankaluuksia saada kriisinhallintajoukon tehtäviä täytettyä, vaan halukkuutta tehtäviin on ollut runsaasti, kertoo Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Ali Mättölä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake