PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Huumeringin tutkinnassa paljastui liuta muitakin rikoksia

IA, 11.3.2009


Keskusrikospoliisi on paljastanut rikollisorganisaation, jonka epäillään välittäneen Oulun seudulle suuria määriä huumausaineita kesästä 2007 lähtien. Esitutkinnan yhteydessä on selvinnyt myös lukuisia omaisuus- ja väkivaltarikoksia.

Esitutkinnan mukaan organisaation epäillään toimittaneen katukauppaan kaikkiaan 6,3 kiloa amfetamiinia. Tästä määrästä saa yli 30 000 annosta, joiden arvo katukaupassa on lähes 200 000 euroa. Tämän lisäksi poliisi on takavarikoinut mm. asunnoista, autoista ja maastokätköistä yhteensä noin 3 kiloa amfetamiinia, 47 grammaa kokaiinia sekä runsaan kilon hasista.

Tutkinnan kohteena olleella rikollisryhmällä oli selkeä roolijako ja toimintamallit, joiden mukaan huumausaineet hankittiin Oulun seudulle ja levitettiin eteenpäin. Huumeet tuotiin Lahden seudulta.

Rikoskokonaisuuden esitutkinta aloitettiin vuoden 2007 alussa ja se kesti lähes kaksi vuotta. Tutkinnassa on ollut kiinniotettuna 33 henkilöä ja vangittuna 22 henkilöä, joista viisi on edelleen vangittuna. Epäiltyinä on kuulusteltu lähes 40 henkilöä. Kotietsintöjä on tehty 48 ja takavarikoita 20. Rikoskokonaisuuden pääepäilty vapautui vankilasta elokuussa 2007 aiemman huumetuomionsa jälkeen.

Pitkän ja laajan esitutkinnan yhteydessä on selvitetty kaikkiaan 160 eri rikosta. Huumausainerikosten lisäksi on KRP selvitti väkivalta- ja omaisuusrikoksia, muun muassa pahoinpitelyjä, joista yksi on törkeä, useita törkeitä varkauksia sekä törkeitä ampuma-aserikoksia.

Varastettua omaisuutta poliisi on takavarikoinut ja toimittanut takaisin asianomistajille kymmenien tuhansien eurojen edestä. Epäillyiltä takavarikoitiin myös useita luvattomia aseita.

Rikoshyötyä on otettu viranomaisten haltuun tähän mennessä yli 130 000 euron edestä.

Tutkinnan aikana on tehty tiivistä yhteistyötä erityisesti Oulun poliisin kanssa. Rikosten selvittäminen on vaatinut myös kansainvälistä yhteistyötä mm. Ruotsin, Viron, Espanjan ja Hollannin poliisien kanssa.

Esitutkinta-aineisto on jätetty syyttäjälle. Asian käsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa maaliskuun aikana.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake