PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

SYKE kutsuu viranomaiset neuvottelemaan aluksen kohtalosta

C Expressin vesivuodot tukittu

SH, 11.3.2009


Vaasan satamassa ankkuroituna olevan C Expressin konehuoneen välittömät vesivuodot on saatu tukittua, eikä öljyvuodoista tai laivan uppoamisesta satama-altaaseen ole tällä hetkellä vaaraa, tiedottaa Suomen ympäristökeskus (SYKE).

C Expressissa oli viikonloppuna putkivaurio, minkä seurauksena konehuoneeseen tuli vettä ja alus uhkasi upota.

Siirtokieltoon laivan asettanut SYKE kiirehtii omistajaa päättämään laivan lopullisesta käytöstä tai romuttamisesta.

SYKE esittää kutsun pikaisista neuvotteluista Pohjanmaan pelastuslaitokselle, Vaasan Satamalle ja Länsi-Suomen ympäristökeskukselle. Tavoitteena on selvittää, mitä viranomaiset voivat tehdä laivan kohtalon pikaiseksi ratkaisemiseksi.

SYKE asetti laivan siirtokieltoon kaksi vuotta sitten, kun oli aihetta epäillä sen olevan matkalla romutettavaksi Intian niemimaalle ilman asianmukaista jätesiirtolupaa. SYKE ei ole saanut omistajalta riittäviä selvityksiä laivan tulevasta käyttötarkoituksesta voidakseen purkaa siirtokieltopäätöksensä.

Omistajayritys Attar Constructionilla on Vaasassa laivassa kolme intialaista merimiestä, joiden tehtävänä on ylläpitää laivan toimintakuntoa ja olla valmiina siirtämään laiva, kun luvat ovat kunnossa.

EU-maiden tulee kansainvälisissä jätesiirroissa noudattaa nk. Baselin sopimusta, OECD:n päätöstä tai EY:n jätteensiirtoasetusta. Niiden mukaan lähettävän ja vastaanottavan maan viranomaiset käsittelevät jätteen haltijan hakemuksen ja päättävät, voidaanko siirto toteuttaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake