PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Atooppista ihottumaa potee noin viidennes suomalaisista

SH, 11.3.2009


Atooppinen ihottuma on yleinen, krooninen tai toistuva kutinaa aiheuttava ihosairaus, jota potee 15-20 prosenttia lapsista ja 15-30 prosenttia aikuisista. Taipumus sairastua atooppiseen ekseemaan on osin perinnöllistä. Sairauden ehkäisyyn ei tunneta hyviä keinoja.

Atooppinen ekseema tunnetaan myös nimillä atooppinen ihottuma, atooppinen dermatiitti, atooppinen taiveihottuma, taiveihottuma ja maitorupi. Atooppinen iho viittaa pelkästään kuivaan ihoon, josta voi vähitellen syntyä atooppinen ihottuma.

Atooppinen ekseema toistuu tyypillisillä ihoalueilla taipeissa, niskassa, ranteissa, reisissä, ylävartalolla ja päälaen alueella. Alueet voivat olla laajojakin. Kutinan lisäksi esiintyy punoitusta, tulehtuneita rakkuloita, papuloita, raapimaa tai jäkälöitymää.

Lääkäri tekee diagnoosin atooppisesta ekseemasta kliinisen tutkimuksen perusteella. Alle yksivuotiaiden keskivaikeassa tai vaikeassa ekseemassa ruoka-aineallergia on yleinen. Muille potilaille laboratorio- tai allergiatutkimukset eivät yleensä ole tarpeen.

Rasvaus perusvoiteella vähentää oireita

Säännöllinen rasvaus perusvoiteeella vähentää atooppisen ekseeman oireita ja muun paikallishoidon tarvetta. Erityyppisten perusvoiteiden vaikutuksissa ei ole merkitseviä eroja. Ihon voi pestä päivittäin vedellä ja pesuaineella. Auringonvalo vähentää ekseemaa, mutta iho on suojattava palamiselta. Hivenaine- ja vitamiinilisillä tai luonnonlääkkeillä ei ole todettu olevan tehoa atooppisen ekseeman hoidossa.

Paikalliset kortikosteroidit ovat atooppisen ekseeman tärkein lääkehoito. Ne sopivat myös raskaana oleville ja imettäville. Tavallisesti miedot paikalliskortikosteroidit riittävät ja niitä käytetään kerran päivässä noin 1-2 viikon kuureina. Kuurin jälkeen siirrytään ylläpitohoitoon käyttämällä paikalliskortikosteroidia kaksi kertaa viikossa. Lapsille ja nuorille on eri suositukset.

Antibiootteja ei käytetä infektoitumattoman atooppisen ekseeman hoidossa. Antibioottihoito on aiheellinen vain, jos ekseemaan kehittyy märkärupi tai muu märkäinen tai erittävä bakteeritulehdus. Antihistamiineilla ei ole tehoa atooppisen ekseeman kutinaan.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on laatinut viimeisimpään tutkimustietoon perustuvan Käypä hoito -suosituksen atooppisesta ekseemasta yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake