PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Apulaisoikeusasiamies tutkii kahden ministeriön maksullisia numeroita

IA, 10.3.2009


Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen joutuu jälleen tutkimaan oikeusministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan puhelinneuvonnan maksullisuutta.

Apulaisoikeusasiamiehen tutkittavaksi on tullut kantelut kummankin ministeriön eräiden puhelinnumeroiden maksullisuudesta. Ministeriöiden verkkosivuilta saatavien tietojen perusteella niiden hallinnonalojen puhelinpalvelu ei näyttäisi vieläkään kaikilta osin täyttävän neuvonnan maksuttomuuden vaatimusta. Jääskeläinen pyytää ministeriöiltä selvitystä asiasta huhtikuun loppuun mennessä.

Jääskeläinen lähetti toukokuun lopulla 2008 kaikille ministeriöille kirjeen, jossa hän totesi, että viranomaisten puhelinpalvelujen maksuttomuudessa oli edelleen puutteita.

Hän korosti, että viranomaisten neuvontavelvollisuus on kokonaisuus, joka veloittaa antamaan maksutta menettelyllistä, tosiasiallista ja oikeudellista neuvontaa sekä vastaamaan asiointia koskeviin kysymyksiin.

- Neuvontaa ja asiointia ei voi erotella, koska normaali asiointi sisältää usein myös tosiasiallista ja oikeudellista neuvontaa. Viranomaisen tulee sen vuoksi järjestää puhelinpalvelunsa niin, että asiakas voi maksutta tavoittaa hänen asiaansa hoitavan virkamiehen ja saada neuvontaa siitä, miten hänen tulee menetellä, ja vastauksia asiointiin liittyviin kysymyksiin ja tiedusteluihin, Jääskeläinen totesi.

Maksuttoman neuvonnan ulkopuolelle ei voi jättää viranomaisten yhteysnumeroita, asiakaspalvelunumeroita eikä sellaisten virkamiesten numeroita, joihin hallinnon asiakkaat saattavat ottaa puhelimitse asiassaan yhteyttä. Hän lähetti tämän kannanottonsa kaikille ministeriöille epäkohdan korjaamiseksi.

Apulaisoikeusasiamies on puuttunut työhallinnon puhelinneuvonnan maksullisuuteen jo kesäkuussa 2006. Oikeusministeriölle hän antoi joulukuussa 2007 huomautuksen viivyttelystä saattaa hallinnonalansa puhelinpalvelu maksuttomaksi.

Neuvonnan maksuttomuus kuuluu hyvään hallintoon, joka on turvattu perusoikeutena. Neuvonnan maksuttomuudesta on säädetty hallintolaissa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake