PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Kinkku juhlistaa joulun 70 prosentissa kodeista

FINFOOD UUTISET, 22.12.2008


Suomalaiset kattavat tänäkin vuonna joulupöydän perinteitä kunnioittaen. Yli seitsemään kymmenestä taloudesta ostetaan kinkku.

Suomalaisen kinkun suosio on kasvussa ja tänä vuonna 94 prosenttia kinkun ostavista talouksista ilmoitti ostavansa suomalaisen kinkun. Kasvua edellisvuoteen on kaksi prosenttiyksikköä, kertoo Finfood Lihatiedotuksen teettämä tutkimus, johon osallistui 1 290 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto.

Osaan talouksista hankitaan suomalaisen kinkun ohella ulkomainen kinkku. Yksi prosentti talouksista ilmoitti ostavansa suomalaisen ja ulkomaisen kinkun ja viisi prosenttia pelkästään ulkomaisen kinkun.

Vaikka kinkku onkin joulupöydän päätähti, kalkkunalla on myös kannattajansa. Viiteen prosenttiin talouksista hankitaan pelkästään kalkkuna ja seitsemään prosenttiin kalkkuna ja kinkku.

Pienten kinkkujen suosio jatkunut

Viime vuonna Suomessa syötiin yhteensä 7,2 miljoonaa kiloa kinkkua, mikä on reilu kilo jokaista suomalaista kohden. Kulutus kasvoi noin 13 prosenttia vuoteen 2006 verrattuna. Tuonnin osuus väheni 5,4 prosenttiin kokonaiskulutuksesta. Kinkkuja tuotiin eniten Tanskasta ja Saksasta.

Valtaosaan talouksista kinkku ostettiin pakastettuna tai tuoresuolattuna ja paistettiin kotona. Pienet kinkut kasvattivat suosiotaan ja niiden osuus oli jo lähes puolet kokonaiskulutuksesta. Perinteisten isojen kinkkujen kulutus sen sijaan väheni edelleen ja oli noin viidennes koko määrästä.

Kalkkunaa syötiin noin 588 000 kiloa, josta tuonnin osuus oli vajaa neljä prosenttia. Kalkkunaa syötiin eniten fileinä ja rullina.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake