PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Eurooppalainen journalistipalkinto Verkkouutisten Pete Pakariselle

ILKKA AHTOKIVI, 17.10.2008


Verkkouutisten uutispäällikkö Pete Pakarinen on voittanut Euroopan parlamentin ensimmäisen journalistipalkinnon. Palkinnot jaettiin neljässä sarjassa ja Pakarinen voitti internet-sarjan. Palkinnot jakoi perjantaina Brysselissä Euroopan parlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering.

- Voitossa lämmittää erityisesti se, että on saanut tunnustusta toisilta toimittajakollegoilta, joita oli sekä kansallisessa että eurooppalaisessa palkintoraadissa, totesi Pakarinen vastaanottaessaan palkintoa.

Journalismipalkinnon saanut artikkeli käsitteli laittoman maahanmuuton ongelmia ihmisten kautta.

- Olin Maltalla seuraamassa EPP-ED:n opintopäiviä kesällä 2007. Tuolloin yksi keskeinen aihe oli laiton maahanmuutto, kertoo Pakarinen jutun syntyvaiheista.

- Kuuntelin asiasta lukuisia puheita, luin taustamuistioita ja paikallisia sanomalehtiä. Kun pääsin vielä käymään maahanmuuttajien vastaanottokeskuksessa, niin kaikesta tästä saattoi hyvään reportaasityyliin rakentaa jutun, jossa kerrottiin ongelman yleisestä laajuudesta ja samalla lähestyä sitä myös yksityisen ihmisen kautta. Asiat kypsyivät jutuksi parin päivän sulattelun aikana.

"Merkittäviä asioita Euroopan tasolla"

Voittajat lehdistön, television, radion ja internetin sarjoissa karsittiin kesän aikana kaikkiaan 70 kansallisen voittajan joukosta. Yhdessäkään sarjassa ei ollut täyttä määrää ehdokkaita ja esimerkiksi Suomesta ehdokkaita oli kaksi: Pakarinen internet-sarjassa ja Yleisradion Kati Juurus televisiosarjassa.

Suomen palkintolautakunta kehui Pakarisen juttua kelpo raportiksi koko Eurooppaa koskevasta asiasta. Laiton maahanmuutto on ongelma Euroopan unionille. Pakarisen jutun rakenne on ansiokas: kuvaileva pääjuttu tuo ongelman tavallisten ihmisten tasolle, kainalojuttu taas kertoo tiiviisti sen, mitä EU yrittää ongelmalle tehdä. Juryn mielestä artikkeli olisi sopinut ehdokkaaksi myös lehdistösarjaan.

Journalismipalkinto myönnetään toimittajille, jotka ovat käsitelleet merkittäviä asioita Euroopan tasolla tai edistäneet parempaa ymmärrystä EU:n toimielimistä tai EU-politiikoista. Sen suuruus on 5000 euroa.

Tiedotteiden perkaamista ja Eurostudiota

Pakarinen on seurannut Verkkouutisille Euroopan unionin asioita. Katse on kohdistunut erityisesti kokoomusmeppien sekä keskusta-oikeistolaisen EPP-ED–ryhmän toimintaan. Yhtä lailla katse kohdistuu parlamentin muuhun toimintaan sekä komission ja neuvoston asioihin.

Tavanomaiseen rutiiniin kuuluu tiedotteiden ja päätösten seuraamista lähinnä internetin välityksellä. Runsaasta tarjonnasta välillä työläintä on seuloa ne asiat, joilla olisi Suomessakin sekä kiinnostusta että merkitystä, hän toteaa.

- Ja sitten on isoja kokonaisuuksia, kuten energia- ja ilmastopaketti, joihin toimituksessa on paneuduttu kolmen toimittajan voimin.

Työhön kuuluu väistämättä matkustelua, mutta valtaosa Pakarisen EU-uutisoinnista päätyy sivuille kuitenkin etätyönä Kerimäeltä.

- Lähtökohtana on kuitenkin se, että kun iso pala kotimaisestakin politiikasta hoidetaan juoksematta ulos toimituksista, niin yhtä hyvin sama onnistuu europolitiikan suhteen, hän kuvailee työtään etätoimittajana.

Verkkouutiset on syksyn aikana aloittanut myös uuden nettivideoiden sarjan, Eurostudion, jota tehdään Euroopan parlamentin välineillä Brysselissä yhdessä EPP-ED–ryhmän kanssa.

- Nettivideossa ei turhia jaaritella, vaan mennään suoraan asiaan. Yritetään parilla-kolmella kysymyksellä tavoittaa kiinnostavin ydin ajankohtaisesta asiasta. Tavoitteena on autenttisuus, jolloin pyritään siihen, että saksia tarvitsisi käyttää mahdollisimman vähän.

Ei mitään kansanvillintäkarnevaaleja

EU-asiat eivät varsinaisesti kansaa villitse.
- Ja miksi aina pitäisikään, vastaa Pakarinen kysymyksellä. En minä ainakaan osaa ymmärtää miksi kansa koitetaan saada rakastumaan instituutioihin kaikenlaisilla karnevaalikampanjoilla.

Huolestuttavampana hän pitää sitä, ellei politiikassa ja tiedonvälityksessä nähdä EU:n merkitystä.

- Vallalla näkyy olevan kaksi suhtautumistapaa. Joko ei osata nähdä EU:n vaikutuksia kotimaiseen päätöksentekoon tai sitten sitä pidetään kaikkien ongelmien syntypesäkkeenä. Kuitenkin EU:n eri instituutiot toimivat erilaisella logiikalla ja vetävät myös päätöksissä erilaisia linjoja. Ja aivan samoin on suomalaisillakin toimijoilla enemmän kuin yksi näkökulma asioihin.

Verkkouutiset seuraa tiivisti myös tulevia ensi kesän eurovaalikampanjoita ja pyrkii katsomaan suomalaisten kampanjoiden ohella muun muassa millaisin teemoin muissa EU-maissa kampanjoidaan.

Linkki palkintojuttuun:

Eurooppa muuttoaallon edessä

Pakarinen pähkinänkuoressa:

Verkkouutisten uutispäällikkö Pete Pakarinen, 44, on työskennellyt toimittajana vuodesta 1989 alkaen ja Verkkouutisten palveluksessa vuodesta 2005 lähtien. EU-politiikkaa hän on seurannut pestinsä alusta alkaen.

Pakarinen on työskennellyt aiemmin muun muassa Nykypäivässä, Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä sekä freelance-toimittajana.

Pakarinen on asunut perheineen Kerimäellä kymmenen vuoden ajan. Hänen harrastuksiinsa kuuluu muun muassa jazz-musiikki ja milanolaisen F.C. Internazionalen kannustaminen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake