PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Puijon pappi on helvetin hyvä asiantuntija

 30.8.2008


Puijon seurakunnan kappalainen Kari Kuula on toistanut sanan helvetti useammin kuin kukaan kirkonmies - mutta ei suuttuessaan vaan opettaessaan. Kuopiolaisen teologian tohtorin teos Helvetin historia ja suosittu luentosarjansa oikeuttavat nimittämään Kuulaa aiheen keskeiseksi asiantuntijaksi.

Kuula on etenkin tietokirjailija ja historioitsija, jonka väitös Paavalista kristinuskon ensimmäisenä teologina on alansa kärkeä. Häneltä on siis lupa kysyä Paavalin sanomaksi laitetusta kehotuksesta "nainen vaietkoon seurakunnassa".

- Tästä on kaksi näkemystä. On mahdollista, että Korinttilaiskirjeeseen lause on lisätty muutama vuosikymmen Paavalin kuoleman jälkeen, kun on haluttu rajoittaa naisten toimintaa seurakunnassa. Tai sitten Paavali halusi vaientaa tuolloin Korintissa häiriköineet naiset, mutta vain heidät ja vain siinä tilanteessa, Kuula katsoo.

Naispapit passaisivat Paavalillekin

Naispappeuden vastustajat eivät siis Kuulan mukaan saa Paavalista tukea. Tuohon aikaan seurakunta oli kaveripiiri, joka kokoontui kodeissa ja joissa naisilla oli yhtäläinen sanomisen vapaus. Ulkona toreilla taas miehet olivat enemmän äänessä, joten sanan levittäminen väistämättä miehistyi. Liikkeen kasvaessa tarvittiin jo kirkkokuria, ja sen ylläpito lankesi luonnostaan miehille.

- Mitään opillista syytä miesten ylivallalle ei siis ollut, vaan se kumpusi käytännöstä, kulttuurista ja tuon ajan patriarkaalisuudesta.

- Yhtä lailla tänään ei ole teologisia perusteita vastustaa naispappeutta, ja papeissa "änkyröitä" onkin enää vähän. Ongelma on enemmänkin joidenkin seurakuntalaisten asenne, jota jotkin liikkeet ruokkivat ulkoa.

Muutoin Kuula suhtautuu suvaiten herätysliikkeisiin. Hänestä esimerkiksi Nokian liike olisi voinut toimia kirkon sisällä.

- Jos uskoo Jumalan läsnäoloon, voi sitä ilmentää myös karismaattisen liikkeen muodoilla vaikka ne seuraavatkin ulkomaisia esikuvia.

Piispainkokoukselle selvitys homokysymyksestä

Piispainkokous saa Kuopiossa 9. syyskuuta käsiteltäväkseen myös kysymyksen homoseksuaalisuudesta. Kari Kuula on tehnyt kokoukselle raamattuteologisen selvityksen. Siinä hän ei itse ota kantaa vaan esittelee eri näkemykset, ja piispat päättävät.

- Yleissääntö on, että seksuaalisuus ei ole valittu asia, kuten arkkipiispa Jukka Paarmakin on todennut.

Jos kyse on luomisesta, Kuulan mukaan homoparien on luontevaa myös saada kirkollinen siunaus.

Kari Kuula kuvaa kirkkoa ja sen tehtävää eräänlaiseksi harrastuspiiriksi - kuten Paavalin aikaan.
- Kirkolla on ensin tämä uskopuoli, ja sitten siitä kiitollisuudesta seuraa rakkaus ja auttamishalu, esimerkiksi diakoniatyö. Kirkko on yhtä kuin seurakuntalaiset.

Sosiaalityöhön ja maalliseen auttamiseen kirkon rahkeet ovat rajalliset. Reilun prosentin kirkollisverolla ei ihmeitä tehdä, Kuula muistuttaa.

- Sillä ja keräystoiminnalla voidaan auttaa vain niitä, joita ei muu apu tavoita.

Uskooko pappi Jumalaan?

- On ollut hetkiä, jolloin usko on epävarmaa tai on kuvitellut muiden uskovan lujemmin tai en ole ymmärtänyt. Silloin pitää vain sanoa Jumalalleen, että pidä hyvänäsi!

Kari Kuula

- Puijon seurakunnan kappalainen, teologian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti, sairaanhoitaja

- syntynyt Turussa 1963, käynyt yläasteen ja lukion Jyväskylän maalaiskunnassa

- perhe: pastorivaimo Pirjo Kuula ja juuri opiskelemaan lähteneet tytär ja poika.

- teoksia: Paavali, Johdatus Raamatun etiikkaan, Helvetin historia, Uuden testamentin naiskuvia ja kaksiosainen väitöskirja englanniksi, artikkelikokoelmia ja osia kokoomateoksiin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake