PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Evira: Pilaantuneita italialaisjuustoja ei Suomessa

HJ, 18.7.2008


Italian viranomaiset ovat antaneet Euroopan komissiolle lisäselvityksen pilaantuneiden juustojen käytöstä maan elintarviketuotannossa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoi perjantaina, että kyseisten tuotteiden toimittamisesta Suomeen ei ole näyttöä eikä Evira ryhdy asiassa toimenpiteisiin.

Euroopan komission nopean hälytysjärjestelmän välityksellä torstaina saapuneiden tietojen mukaan ihmisravinnoksi kelpaamattomia ja rehunvalmistukseen tarkoitettuja juustoja olisi Italiassa käytetty sulatejuustojen ja juustoraasteen valmistukseen.

Italian viranomaisten mukaan tuotteita tai valmistuseriä, joiden valmistukseen ihmisravinnoksi kelpaamatonta juustoa on käytetty, ei pystytä selvittämään, kuten ei myöskään sitä, mihin tuotteita on toimitettu.

Eviran saamien tietojen mukaan kyseisten yritysten asiakkaina ei kuitenkaan ole ollut suomalaisia elintarvikeyrityksiä eikä tuotteiden toimittamisesta Suomeen ole näyttöä. Näiden tietojen perusteella Evira ei myöskään aio ryhtyä asiassa toimenpiteisiin.

Juustopetokseen ovat Eviran mukaan sekaantuneet Italiassa toimivat yritykset Tradel, Megal ja Sical sekä Saksassa toimiva International Cheese, joilla kaikilla on sama italialainen omistaja. Lisäksi mukana on ollut italialainen yritys DELIA. Tradelilla, Megalilla ja DELIAlla oli Italian viranomaishyväksyntä elintarvikkeiden valmistukseen, mutta Sicalialla ei.

Italian viranomaisten mukaan asian tutkiminen on aloitettu toissa vuoden maaliskuussa. Tradel-juustola suljettiin viime vuoden kesäkuussa ja sen yhteistyökumppani Megal-juustola viime lokakuussa. Lisäksi viranomaiset ovat Eviran saamien tietojen mukaan kertoneet, että näiden juustoloiden tuotteet on vedetty markkinoilta ja tuhottu.

Italian ja Saksan elintarvikevalvontaviranomaisten lisäksi Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF on tutkinut vanhentuneen juuston käyttöä Italiassa ja Saksassa viime vuonna.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake