PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

Auvinen arvioi, että hän saattaa kuolla itsekin

Jokelan kouluampuja suunnitteli ja toteutti tekonsa yksin

SUVI HAUTANEN, 17.4.2008


Keskusrikospoliisi (KRP) julkaisi torstaina yli viisi kuukautta kestäneen esitutkinnan, joka koski Jokelan koulukeskuksessa tapahtunutta ampumistapausta. Rikosta ei tulla käsittelemään oikeudessa, koska tekijä surmasi itsensä. Poliisin esitutkinnasta tekemä päätös päättää näin ollen tutkinnan.

Esitutkinnassa Jokelan koulukeskuksen tapahtumat 7. marraskuuta 2007 selkiytyivät, ja tekijän vaikuttimiin saatiin lisäselvitys. Samalla saatiin varmuus siitä, että Pekka-Eric Auvinen suunnitteli ja toteutti teon yksin. Edes henkistä yllyttäjää teolla ei ollut, kertoi rikosylikomisario Tero Haapala KRP:n tiedotustilaisuudessa.

Auvinen oli suunnitellut koulussa tapahtuvaa iskua ainakin maaliskuusta 2007 alkaen. Hän oli kirjannut suunnitelmansa käsin kirjoitettuun päiväkirjaan ja nimennyt sen operaatioksi Main Strike. Päiväkirjasta käy ilmi kirjoittajan tahto, suunnitelmat ja niiden toteutus. Auvinen toteaa päiväkirjassaan, että on mahdollista, että hän saa itse surmansa tapahtumassa.

Lukitut ovet ja syttymätön bensiini pelastivat paljon

Auvinen oli luonut suurimman osan koulusurmiin liittyvästä materiaalista 5.–7. marraskuuta. Surmapäivänä hän oli ladannut kotikoneeltaan verkkoon tapahtumaan liittyviä videoita ja tietoja hyökkäyksestä. Auvinen sulki koneensa 14 minuuttia ennen ensimmäisen uhrinsa ampumista ja pyöräili Jokelan koululle mukanaan pistooli ja 500 patruunaa.

KRP:n tiedotustilaisuudessa näytettiin poliisin koostama animaatio koulukeskuksen tapahtumista. Auvinen ampui koulurakennuksen pohjakerroksessa ensimmäisen vastaantulijan ja meni sen jälkeen viereiseen vessaan panostamaan aseensa. Sillä aikaa kolme naispuolista henkilöä havaitsi käytävällä elottoman pojan, jolla oli vertavuotava vamma päässään. Kello 11.43 eräs heistä soitti hätäkeskukseen ja epäili pojan kaatuneen. Puhelun aikana Auvinen työnsi kätensä wc:n ovesta ja alkoi ampua. Puhelu päättyi toteamukseen, että käytävällä makaa kaksi henkilöä.

Välittömästi ensimmäisen puhelun jälkeen hätäkeskukseen tuli kymmeniä uusia puheluja koulukeskuksesta. Kello 11.46 eräs koulun opettajista kertoi ampujan olevan Auvinen. Rehtori kuulutti oppilaita menemään luokkiin ja lukitsemaan ovet.

Auvinen liikkui eri puolilla koulua ammuskellen ja yrittäen päästä sisään luokkiin ja ruokalaan, mutta lukitut ovet estivät hänen sisäänpääsynsä. Auvinen valeli toisen kerroksen käytävälle kaksitahtibensiiniä ja yritti sytyttää nesteen palamaan useita kertoja siinä kuitenkaan onnistumatta.

Auvinen ja poliisit kohtasivat ainoan kerran kello 12.02. Poliisi käskytti Auvista, joka ampui kahdesti kohti poliisia. Poliisi ei voinut vastata tuleen, koska tulilinjalla oli ulkopuolisia, jotka olisivat saattaneet haavoittua. Kohtaamisen jälkeen Auvinen palasi koulurakennukseen muttei surmannut enää muita.

Auvinen löydettiin wc-tiloista tajuttomana kello 13.54. Hän menehtyi samana iltana Töölön sairaalassa itse aiheuttamaansa ampumahaavaan palaamatta kertaakaan tajuihinsa.

Uhrit valikoituivat sattumalta

Auvinen surmasi kahdeksan ihmistä. Uhrit olivat hänen tielleen osuneita henkilöitä, ja hän avasi tulen heitä kohden välittömästi. Uhrit olivat lukiolaisia rehtoria ja terveydenhoitajaa lukuun ottamatta, ja he menehtyivät heti saamiinsa vammoihin.

– Yksittäistä syytä teon motiiviksi ei ole tutkinnassa nostettu esille, Haapala (kuvassa) sanoi. – Yksittäiset asiat eivät selitä mutta antavat kuvan.

Auvista pidettiin melko ujona ja hiljaisena. Joidenkin mielestä hän eristäytyi muista oppilaista. Hänen tuttavapiirinsä oli suppea, eikä hän pitänyt aktiivisesti yhteyttä muihin ihmisiin.

Auvinen vietti suurimman osan ajastaan tietokoneella ja internetissä. Hänellä oli kontakteja suomalaisiin ja ulkomaisiin samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa hän kävi kirjeenvaihtoa väkivallan käyttämisestä ja Yhdysvalloissa sattuneiden kouluammuntatapausten ihannoinnista. Nettisuhde ulkomaisen nuoren naisen kanssa oli kariutunut muutama päivä ennen Jokelan koulusurmia.

Auvinen pärjäsi hyvin koulussa ja valmistautui ylioppilaskirjoituksiin. Hänen voimakkaat ja vaihtuvat, usein äärilaitoja koskevat yhteiskunnalliset kannanotot oli pantu viime aikoina koulussa merkille erityisesti historian ja yhteiskuntaopin tunneilla. Kotona hän kävi äitinsä kanssa yhteiskunnallisia keskusteluja.

Auvinen kärsi lievästä paniikkihäiriöstä ja esiintymispelosta, jota varten hänelle oli määrätty lääkkeitä. Lääkkeiden käyttö ei ollut kaikilta osin säännöllistä, mutta ulkopuolisten mukaan hänen käyttäytymisensä ei ollut normaalista poikkeavaa.

Olisiko Auvisen teko voitu estää?
– Auvinen latasi suunnitelmansa nettiin vain 30 minuuttia ennen ensimmäistä laukausta. Sinä aikana jonkun olisi pitänyt se huomata ja ryhtyä oikeanlaisiin toimiin, Haapala totesi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake