PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kotimaa 

SDP:n vaalirahoitus oikeuden tutkittavana

Sadoista apurahoista riidellään Oulun käräjäoikeudessa

EH, 20.2.2008


Oulun käräjäoikeudessa alkoi tiistaina oikeudenkäynti Riihi-säätiön hallituksen entistä puheenjohtajaa vastaan. Syyttäjä katsoo syytetyn, Toivo J. Kannisen päättäneen käytännössä yksin säätiön apurahojen jaosta vuosina 1994-2003. kertoo Kaleva.

Tuona aikana yksityishenkilöt ja erilaiset yhteisöt saivat apurahoja yli 512 000 euroa. Lisäksi säätiön varoista maksettiin erilaisia matkakustannuksia yli 51 000 euroa.

Syyttäjän käsityksen mukaan valtaosa apurahoista on maksettu säätiön sääntöjen vastaisesti. Niitä on maksettu muun muassa korvauksena työsuorituksista ja poliittisena vaalirahoituksena.

"Vaalirahaa" ovat syyttäjän mukaan saaneet muun muassa Pohjois-Pohjanmaan liiton nykyinen maakuntavaltuuston puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) ja Oulun kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Leena Piikivi (sd.). Heitä molempia kuullaan oikeudenkäynnissä syyttäjän todistajina tällä viikolla.

Apurahoista ovat päässeet nauttimaan myös Toivo J. Kannisen ja hänen perheensä lähipiiri. Erityisen moitittavana syyttäjä pitää sitä, että apurahat eivät ole olleet julkisesti haettavina. Kanniselle vaaditaan rangaistusta luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän kiisti syytteen ylimalkaisena ja yksilöimättömänä ja vaati sen hylkäämistä.

Jutun käsittelylle on varattu kuusi istuntopäivää. Tänään oikeudessa aletaan selvittää apurahojen mahdollista sääntöjen vastaisuutta apuraha kerrallaan. Käsiteltävänä on noin 270 apurahaa.

Mikä Riihi-säätiö?

Vuonna 1980 perustetun säätiön toiminta-ajatus:

·työväen ja muun kansanperinteen tallentaminen ja tieteellinen tutkiminen

·biodynaamisen viljelyn edistäminen ja tunnetuksi tekeminen

·luonnonsuojeluun liittyvä tieteellinen tutkimus ja valistustoiminta

·ammatillisten opintojen tukeminen

·sosiaalisen asuntotoiminnan edistäminen

Säätiö omistaa Oulun seudulla noin 750 vuokra-asuntoa, järjestää esitelmätilaisuuksia ja myöntää vuosittain apurahoja toiminta-ajatuksensa mukaisiin hankkeisiin.

Kaleva , Riihi-säätiö

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake