PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Räkää, pieruja ja röyhtäyksiä Lontoon tiedemuseossa

PETE PAKARINEN, 28.5.2002


Et ehkä uskonut, että ihmiset juovat päivän mittaan omaa räkäänsä enemmän kuin maitoa. Tai että kuollutta ihoa karisee meistä niin, että sitä yhden ihmisen elinaikana kertyy noin kahdeksantoista säkillisen verran.

Nämä ja monet muut ällöttävät faktat tarjoillaan havainnollisena opetuksena Lontoon Science Museumin uudessa Grossology-näyttelyssä. Näyttelyn alaotsikkona on osuvasti Ihmisruumiin epäkohtelias tiede.

Näyttelyyn astutaan sisään suuresta suusta. Samalla saamme tietää, että ihmisen suussa elää yli sata miljoonaa mikroskooppista otusta, lisänä vielä sienet, ruuantähteet ynnä muut. Yäk.

Suusta voi kävellä yli kaksimetriseen nenään tutkailemaan verisuonia ja nenäkarvoja. Koskapa nenä haistaa parhaiten noin kymmenen vuoden iässä, on juuri tässä iässä otollisinta haistella myös ihmisruumiin tuoksuja.

Tarkalleen ottaen kyse on itse asiassa kehomme eritteitä syövien bakteereiden tuottamien jätösten löyhkästä. Jos ei asiaa muuten tiedä, niin napin painalluksella voi tarkistaa millaista hajua tuottavat jaloissa, kainaloissa ja anuksessa elävät bakteerit. Lopun päivää voikin huoletta yökötellä.

Pienimpien lasten kiipeilypaikkana on suolisto, jossa lasketaan peräsuolesta ulos matolle, joka luonnollisesti on ruskea. Isommat voivat kiipeillä iholla tukeutuen erilaisiin näppylöihin, arpiin ja syyliin.

Luonnollisesti omat havainnolliset vempaimensa näyttävät millaisen ruumiillisen mekanismin takana ovat pierut, röyhtäykset ja oksennukset. Pisimmän jonon takana ja ehdottomana suosikkina näyttelyn avajaispäivänä oli kapistus, jolla sai ampua pölypalloja nenään ja yrittää näin aiheuttaa aivastuksia.


Tiedettä valepuvussa

Lontoon Science Museumin Grossology -näyttely on ovela ja hieman etova tapa saada lapset kiinnostumaan tieteestä. Grossology -näyttely perustuu Sylvia Branzein samannimiseen lastenkirjaan.

- Tämä on tiedettä valepuvussa, hän sanoo. Jos opetamme koululaisia heidän omalla kielellään, he ymmärtävät paremmin ja todella oppivat jotakin.

Science Museumin johtaja Roland Jackson puolestaan tähdentää, että näyttelyssä esitellään asioita, joista opettajat ja vanhemmat eivät aina mieluusti puhu. Silti oman ruumiin ja sen toiminnan tunteminen on tärkeää.

Kiertokäynti kertoo, että keskimääräiseen kymmenvuotiaaseen näyttely uppoaa täysillä. Eikä aikuinenkaan jää opista osattomaksi, vaikkei nenäänsä joka paikkaan työntäisikään. Näyttely on avoinna syyskuun kuudenteen saakka.

Ai niin! Tiesitkö, että virtsa on puhtainta ainetta, mitä eritämme? Terveessä virtsassa eivät nimittäin bakteerit elä.

Lisää grossology -näyttelystä: http://www.sciencemuseum.org.uk/

Sylvia Branzein Grossology-sivut: http://www.grossology.org/

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake