PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kosminen katastrofi tuhoaa Maan

VERKKOTIE-IA, 9.5.2002


Ennemmin tai myöhemmin avaruudesta tuleva katastrofi tuhoaa lähes kaiken elämän maapallolta, Britannian yleisradio BBC uutisoi keskiviikkona.

Israelilaisessa Technion Space Research -instituutissa toimivan tohtori Arnon Darin mukaan tietyn tyyppinen tähden räjähtäminen missä tahansa universumimme alueella voi tuhota planeettamme.

Darin mukaan viimeisimmät tilastot ja laskelmat kertovat, että elinikänsä lopussa olevan supermassiivinen tähden tuhoutuminen muodostaisi mustan aukon, lähettäisi tuhoisaa säteilyä sekä hiukkasia, jotka säteilyttäisivät kaikki matkalle osuvat planeetat.

Arvioiden mukaan jokainen galaksimme planeetoista joutuu tuhon tielle kerran sadassa miljoonassa vuodessa.

Aurinkoamme suuremmat supermassiiviset tähdet sijaitsevat hajallaan galaksissamme. Arvellaan, että tuhoutuessaan tähdistä lähtee äärimmäisen voimakas gammasäteily avaruuteen.

Säteily olisi mukana kulkevine kappaleineen niin voimakasta, että se vaikuttaisi suureen osaan galaksimme elämää.
- Tällaisen säteilyn osuessa maahan, tuho olisi suurempaa kuin pystymme kuvittelemaan, tohtori Dar sanoi BBC:lle.

Muutamassa hetkessä ulkoavaruudesta tulleen säteilyn saapumisen jälkeen ilmakehän lämpötila nousisi nopeasti tuhoten maapallon ekosysteemin. Kaikki orgaaniset materiaalit Maassa palaisivat. Selviytyäkseen pitäisi päästä suojaan luoliin ja rakennuksiin.

Gammasädesuihku kestäisi sekunnin murto-osan, mutta heti sen jälkeen saapuisi kosminen avaruussäteily, joka peittäisi maan päiviksi. Silloin maanpäällä ei olisi enää suojautumispaikkaa.

Kosminen säteily muodostuu aktiivisista kappaleista, jotka matkaavat avaruuden halki lähes valon nopeudella. Nämä törmäisivät maan ilmakehään aiheuttaen valtavan energialaskeuman ja hajotakseen joukoksi tuhoisia "tytär"-hiukkasia. Nämä myoneiksi kutsutut hiukkaset pystyvät tunkeutumaan satojen metrien syvyyteen kalliossa. Myös syvän meren luontokappaleet altistuisivat tappavalle säteilylle.

- Maan ekosysteemi tuhoutuisi. Ne harvat jotka jäisivät eloon, toivoisivat kuolleensa, tohtori Dar sanoi.

Jos tällainen tuho kohtaisi maata, olisimme erittäin epäonnisia. Tähtien tuhoutuessa ne lähettävät gammasäteensä pitkin avaruutta ja on epätodennäköistä, että ne osuisivat maapalloon.

Tällä hetkellä tähtitieteilijät eivät tiedä mitä tähteä pitäisi seurata. Supermassiivinen Eta Carinae -tähti, joka näkyy eteläisellä pallonpuoliskolla on kuolemassa seuraavan miljoonan vuoden aikana. Tämä tähti ei kuitenkaan ole suuntaamassa säteitään maahanpäin.

Epäilemättä maapalloa uhkaava tähti on olemassa, mutta ainakaan vielä tähtitieteilijät eivät ole löytäneet sitä. Tosin vaikka löytäisivätkin, saisimmeko mitään varoitusta?

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake