Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ihmisoikeusjärjestö:

Turkki ajoitti pidätyksiä Helsingin huippukokouksen mukaan



Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee jyrkästi Turkin ihmisoikeustilannetta. Joulukuun Helsingin EU-huippukokouksen jälkeen Turkki ei ole edistynyt esimerkiksi sananvapauden eikä vähemmistöjen oikeuksien parantamisessa.


Lisäksi järjestö arvioi Turkin ajoittaneen pidätyksiä ja vapauttamisia mm. Helsingin kokouksen ajankohdan mukaan.

Human Rights Watch lähetti avoimen kirjeen EU:n parlamentaarikoille Turkin tilanteesta maanantaina, kun EU:n ja Turkin parlamentin yhteiskomitea aloitti kokouksensa Brysselissä.

Turkki vapautti viime syyskuussa Turkin ihmisoikeusjärjestön entisen puheenjohtajan Akin Birdalin. Human Rights Watchin mukaan vapautus terveyssyistä tehtiin tietoisesti ennen Ankaran ETYJ-konferenssia ja Helsingin huippukokousta. Tarkoituksena oli välttää virallista kohua.

Maaliskuussa Birdal vangittiin uudestaan ja hän on tällä hetkellä vankilassa Ankarassa, järjestö raportoi. Birdal pidätettiin alunperin kolme vuotta aiemmin pitämänsä puheen takia. Siinä hän vetosi "rauhan ja ymmärtämyksen" puolesta.

Turkki hyväksyttiin EU:n jäsenehdokkaaksi Helsingin huippukokouksessa viime joulukuussa. Human Rights Watchin mukaan viisi päivää Helsingin kokouksen jälkeen vangittiin mielipiteidensä takia entinen opetusministeri Hasan Celal Guzel, joka menetti samalla loppuiäkseen poliittiset oikeutensa. Hänet vapautettiin toukokuussa.

Maaliskuussa entinen pääministeri Necmettin Erbakan sai vuoden vankeustuomion vuonna 1994 pitämänsä puheen takia. Tuomiota ei ole vetoomusmenettelyn takia pantu vielä täytäntöön.

Erbakan ei saa ainakaan viiteen vuoteen osallistua poliittiseen elämään. Pannasta voi tulla elinikäinen, järjestö toteaa. Turkki kielsi jo viime vuonna Erbakanin johtaman islamilaisen Refah-puolueen toiminnan.

Järjestö kehottaa EU:ta avustamaan Turkkia lisäksi mm. vähemmistöjen oikeuksien, uskonnonvapauden, kidutuksen ja vankilaolojen parantamiseksi. Vähemmistöjen asemaa kohentavaa lainsäädäntöä ei ole toteutettu Helsingin huippukokouksen jälkeen, järjestö huomauttaa.

Turkin parlamentin oma ihmisoikeuskomissio on vieraillut poliisiasemilla eri puolilla maata ja löytänyt kidutusvälineitä. Viime joulukuun jälkeen poliisilaitoksissa ei ole raportoitu kuolemantapauksia kidutuksen takia, Human Rights Watchin kirjeessä todetaan.

STT-IA
9.6.2000


Ulkomaat -sivulle