Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mielikuva maidon terveellisyydestä kasvussa



Maitorasva on vuosikymmeniä ollut maidon terveellisyysimagoa varjostava tekijä. Mielikuva valkoisen juoman terveellisyydestä on kuitenkin kääntymässä myönteisemmäksi, sillä viime aikaiset tutkimukset ovat tuoneet maidosta esille uusia, positiivia ominaisuuksia, jotka voivat edistää ihmisten terveyttä.


- Maidossa on runsaasti bioaktiivisia ainesosia, joiden on todettu tai arvellaan vaikuttavan fysiologisesti elimistössämme. Tällaisia ovat muun muassa kalsium, heraproteiinit ja peptidit, luetteli professori Hannu Korhonen esiintyessään valtakunnallisessa Maito ravitsemuksessa -seminaarissa maanantaina Helsingissä.

Esimerkiksi kalsium osallistuu osteoporoosin ehkäisyyn, verenpaineen säätelyyn sekä paksunsuolen ja rintasyövän ehkäisyyn.


Luomumaitovalmisteiden arvoitus

Korhonen totesi, että maitovalmisteiden tuotekehityksessä lähitulevaisuudessa on huomioitava tuotteiden erilaistaminen, terveysvaikutteisuus, ekologisuus sekä niiden räätälöinti erilaisille kohderyhmille.

- Kasvava kiinnostus luomutuotantoon näkyy myös maitovalmisteissa ja tarjoaa uusia valintamahdollisuuksia yksilölliseen ruokavalioon. Luomumaidon mahdollista paremmuutta tavanomaisesti tuotettuun maitoon verrattuna ei ole kokonaisvaltaisesti selvitetty ja tarve tällaiseen tutkimukseen on voimistunut, kertoi Korhonen.

Luomututkimuksen aiheena saattaisi olla muun muassa selvitys siitä, sairastavatko luomumaitoa juovat pikkulapset muita vähemmän allergioita tai aiheuttaako luomumaito vähemmän mahanpurua henkilöille, joille maito ei muuten sovi, mutta jotka eivät kuitenkaan ole laktoosi-intolerantteja.



CLA - iloinen vahinko

- Parikymmentä vuotta sitten hampurilaispihveistä etsiittiin syöpää aiheuttavia karsinogeenejä, mutta niistä löytyikin syöpää estävää konjugoitua linolihappoa eli CLA:ta, kertoi tutkimuspäällikkö Eeva-Liisa Ryhänen märehtijöiden maidosta ja lihasta löytyneestä rasvahaposta.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että CLA on voimakas antikarsinogeeni. Sen on todettu estävän solututkimuksissa ja koe-eläimissä syöpäsolujen kasvua.

Väestötutkimuksissa on myös saatu viitteitä siitä, että maidon CLA ja runsas maitotuotteiden käyttö saattaa suojata rintasyövältä.
- Vaikutusmekanismista on esitetty useita hypoteeseja, mutta se on edelleen selvittämättä, totesi Ryhänen.

Suomalaiset saavat CLA:ta ravinnostaan noin 0,3 grammaa päivässä.
- Elänkokeista saatujen arvioiden mukaan ruokavaliomme CLA:n määrää tulisi nostaa jopa viisinkertaiseksi, jotta saavutettaisiin terveysvaikutuksia, totesi Ryhänen.

Pitoisuuden kohottaminen on mahdollista muun muassa lisäämällä märehtijöiden rehuun ruokaöljyä.

- Ennen kuin CLA:ta aletaan suunnitella käytettäväksi terveysvaikutteisten elintarvikkeiden valmituksessa, niin sen vaikutukset tulee kuitenkin vielä osoittaa kliinisin kokein, huomautti Ryhänen.

FF-IA
9.6.2000


Ajassa -sivulle