Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mielenterveysongelmat lisääntyvät - palveluja ei kuitenkaan tule lisää



Kuntien terveysjohtajat näkevät selkeästi, että ehkäisevän mielenterveystyön tarve kasvaa koko maassa, mutta erityisesti Lapin ja Oulun lääneissä. Tarpeeseen ei kuitenkaan pystytä vastaamaan, koska palvelut pysyvät ennallaan.


Terveyden edistämisen keskuksen jokavuotinen Terveysbarometri kertoo edelleen myös selkeästi alueellisen eriarvoisuuden kasvusta. Kuilu Pohjois-Suomen ja Etelä-Suomen välillä syvenee entisestään, sillä leikkaukset ovat edelleen tavallisimpia Lapin läänissä.

Terveysbarometrin tulevaisuudenkuva perustuu 114 kunnan terveysjohtajan ja 73 järjestöjohtajan haastatteluun.

Kyselyssä selvitettiin, miten terveyden ylläpitämiseen ja hoitamiseen tähtäävä toiminta kehittyy kunnissa.


Nollalinjalla eteenpäin

Useimmissa kunnissa terveyttä pyritään edistämään nollalinjalla sen enempää voimavaroja leikkaamatta kuin kasvattamattakaan, sanoo tutkija Leena Leskinen.

Supistusten suuntaan mennään kuitenkin Lapin kunnista edelleen joka neljännessä ja Oulun läänissäkin joka viidennessä kunnassa. Etelä- ja Länsi-Suomen alueella supistuksia tehdään puolet vähemmän kuin Oulun ja Itä-Suomen alueilla.

Nollalinjallakin voimavarat ovat jämähtäneen hyvin alhaiselle tasolle, arvioi toiminnanjohtaja Harri Vertio Terveyden edistämisen keskuksesta. Nyt pitäisi pärjätä selvästi vähemmällä rahalla kuin kymmenen vuotta sitten.

Järkyttävänä, joskaan ei yllättävänä, Vertio pitää alueellisten erojen syvenemistä. Esimerkiksi Lapissa on paljon sellaisia ongelmia, joita muualla ei ole. Rahaa niiden ratkaisemiseen ei kuitenkaan ole.

Mielenterveystyön lisäksi myös päihdetyö, työkykyä ylläpitävä toiminta sekä vanhusten hyvinvoinnin edistäminen on nyt nostettu aiempaa selvemmin esille. Aiempina vuosina korostuivat mm. liikunta ja ravinto, muistelee Vertio.


Tietotekniikka ei kaikilla hallussa

Tutkimustietoa terveyttä edistävän työn vaikuttavuudesta on riittävästi. Ongelmana ovat kuitenkin suunnitelmallisuuden ja yhteisten tavoitteiden puute.

- Myös työnjako on epäselvää, terveysjohtajatkaan eivät aina tiedä, miten asioita oikein kunnassa hoidetaan, sanoo Leskinen.

Myös tietotekniikka jakaa kuntia. Terveyden edistämisen tarvitaan myös ajanmukaisia tietokoneita, ohjelmia ja osaamista. Kunnat ovat kuitenkin tässäkin suhteessa hyvin eriarvoisessa asemassa.

STT-IKK
9.6.2000


Ajassa -sivulle