Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Hevosenlihan kulutus kasvanut viidenneksen



Hevosenlihan kulutus on lisääntymään päin Suomessa. Hevonen kuuluu edelleen erikoislihoihin, jonka kulutus mitataan grammoissa, ei kiloissa, kuten sika, nauta tai siipikarja.


Suomalaiset söivät viime vuonna keskimäärin 150 grammaa hevosenlihaa henkeä kohden, eli viidenneksen enemmän kuin pari vuotta sitten. Kaikkiaan hevosta syötiin 774 000 kiloa.

Suomessa teurastettiin noin 2 000 hevosta, joista saatiin 566 000 kiloa mureaa, vähärasvaista ja erityisen rautapitoista lihaa. Lisäksi lihaa tuotiin reilut 200 000 kiloa ennen kaikkea luuttomina pakasteina Yhdysvalloista ja Brasiliasta.

Suomen Hippos ry.:n kolmivuotisen Hyvää hevosesta -hankkeen projektisihteeri Taina Tommilan mukaan tarkkoja hevosenlihan tuotanto- ja kulutuslukuja on ollut vaikea saada.

Luotettavimpana hän pitää Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitoksen (Eela) kokoamia teurasmääriä, jotka perustuvat lihantarkastuseläinlääkäreiden toimittamiin tietoihin. Tiedoista puuttuu omaan käyttöön otettu liha.

- Hevosenlihan kulutus naudan- ja sianlihaan verrattuna on niin pientä, että osa informaatiosta katoaa lukuja pyöristettäessä. Hevosenlihan kuuluu tilastoissa luokkaan "muu liha". Pienet teurastamot tai vain muutamia hevosia vuodessa käsittelevät laitokset jäävät helposti pois tilastoinnista.

- Kotimaista tuotantoa lisäämällä on tarkoitus kattaa ainakin nykyinen hevosenlihan tarve, Tommola muistuttaa.


Jalosteina makkaroita ja savulihaa

1940-50-luvuilla jokainen suomalainen söi 1,2 kiloa hevosta vuodessa. Silloin hevosia oli yli 350 000, kun niitä nyt on reilut 50 000.

Nykyinen vaatimaton kulutus johtuu ennakkoluulojen lisäksi myös hevosenlihatuotteiden vähäisestä tarjonnasta.

Metwurstissa jokainen kestomakkaroiden ystävä on syönyt hippusen hevosta, mutta pääraaka-aineena hevosenlihaa käytetään vasta harvoissa tuotteissa. Tuoreena sitä on vieläkin vaikeampi saada. Hevostuotteita löytyy parhaiten kauppahalleista ja ruokamessuilta.

Hevosiin erikoistuneita teurastamoita on tällä hetkellä kolme, joista kaksi on tilateurastamoita. Kaikki teurastamot myyvät lihaa myös suoraan asiakkaille. Hevosenlihaa välittää kaksi helsinkiläistä lihatukkua.

Hevosta käsitteleviä lihanjalostajia löytyy jo seitsemän, joista valtaosa valmistaa hyvin säilyviä tuotteita, kuten makkaroita ja savulihaa.

Hyvää hevosesta -hanke koulutti jatkojalostajia tammikuussa hevosenlihan tuotekehittelyssä ja valmistuksessa. Foodwest Oy kokosi asiantuntijaraadin, joka arvioi osallistujien nykyisten tuotteiden aistittavaa laatua.

Raati maistoi 11 tuotetta Kyrön Marrakalta, Kuljun Kotipalvilta ja Makkaratehdas K. Hvitfeltiltä. Parhaiksi arvioitiin Hvitfeltin Hevosherkku, Palviryynimakkara ja Venäläinen metwursti. Kaikki tuotteet saivat raadilta keskivertoa paremmat arvosanat.

FF-IA
9.6.2000


Ajassa -sivulle