Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tuore kirja esittelee "gurujen" ajatuksia

Uusi talous on muotia ja muutosvoimaa



Vaatii hyvää mielikuvitusta verrata Elcoteqin hallituksen puheenjohtajaa Antti Piippoa tai Tieto-Enatorin toimitusjohtajaa Matti Lehteä rocktähtiin.


Toimittaja Olli Mannisella mielikuvitusta riittää, sillä hänen mukaansa piipot ja lehdet ovat uuden ajan rocktähtiä ja pörssiin listautuneiden it-yhtiöiden osakekurssit nykypäivän listahittejä.

Manninen laukoo näkemyksiään tiistaina julkistetussa kirjassaan Uuden talouden gurut, johon hän on haastatellut 20:tä suomalaista it-alan yritysjohtajaa ja visionääriä.

- He ovat uuden talouden guruja, jotka saavat aikaan kiihkeämpiä keskusteluja kuin tupo-neuvottelut tai kansanedustajien palkankorotukset, Manninen hehkuttaa hengästyttävään tyyliinsä kirjan esipuheessa.

Kirjassa haastateltujen näkemykset uudesta taloudesta vaihtelevat. Monet keskittyvät erittelemään uudenlaisia liiketoimintamalleja ja ansaintalogiikkoja. Toiset etenevät laajempiin ajatuskuvioihin.

Icon Medialabin varatoimitusjohtajana nykyisin toimiva Alex Nieminen esimerkiksi sulkee Nokian kokonaan pois uuden talouden piiristä.

- Minusta kysymys on ennen kaikkea asenteesta, joka perustuu kykyyn hyödyntää uusia sähköisiä viestimiä tai yritysten verkostoitumista, Nieminen toteaa.


Yhteiskunnat muutosten keskellä

Elcoteqin Antti Piippo ja Tieto-Enatorin Matti Lehti eivät kirjassa halua varsinaisesti puhua uudesta taloudesta. Piipon mielestä kyse on uudesta taloudellisesta järjestyksestä. Lehti taas käyttää mieluummin tietoyhteiskunnan käsitettä.

Piippo katsoo, että meneillään olevassa globalisaatioprosessissa muutokset kohtaavat paitsi yrityksiä, myös kansallisvaltioita ja kulttuureja.

Hänen mielestään maailmantalouteen syntyneet riippuvuussuhteet luovat hyvän perustan globaalille rauhalle.

Lehden mukaan muutokset yhteiskunnassa ovat vasta päässeet vauhtiin. Hän katsoo, että emme elä vielä tietoyhteiskunnassa, koska vain 2-3 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta syntyy digitaalisissa verkoissa.

Lehti kiteyttää käsityksensä digitaalisesta vallankumouksesta leikkisään mukaelmaan Kommunistisesta manifestista: Kaikkien maiden tietokoneet, liittykää yhteen!

- Siitä on nyt nähty esimerkkejä hyvässä ja pahassa, kun kaikkien maiden tietoverkot ovat yhdessä. Jonkun tuhoojaviruksen leviäminen ympäri maailmaa parissa päivässä on tietysti omanlaatuinen ennätyksensä, Lehti toteaa.


Medialle syytöksiä kapea-alaisuudesta

Uutta taloutta koskeva kirjoittelu ja kommentointi suomalaisissa tiedotusvälineissä rajoittuu varsin usein teknisten innovaatioiden ruotimiseen.

Toisinaan esiin nostetaan yksittäisilmiöitä, kuten F-Securen Risto Siilasmaan nousu miljardööriksi tai it-yhtiöiden osakkeita jonottavat keskivertokansalaiset.

Uuden talouden gurut -kirjassa sekä Manninen itse että hänen haastateltavansa moittivat mediaa kapea-alaisuudesta.

Saunalahden toimitusjohtaja Harri Johannesdahl esimerkiksi myöntää, että Kauppalehden taannoiset kirjoitukset yhtiön talousahdingosta loukkasivat.

Tosin kirjassa arvostellaan kovin sanoin myös it-yhtiöitä, joiden listautumisen yhteydessä ilmeni selvää rahastuksen makua. Meniren toimitusjohtaja Peter Seligson epäilee, että monen kohdalla maine ja omatunto kärsivät vakavia kolhuja.

- Jos lähtee tonkimaan ja katsomaan, millaisia haippeja ja puolivalheita keväällä tehtiin, niin huh huh, Seligson huokailee.

STT-MH
8.9.2000


Talous -sivulle