Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Itälä varauksellisen myönteinen huumetesteille



Kuukauden kuluttua työnsä sisäministerinä aloittava Ville Itälä (kok.) pitää huumeongelmaa ehkä suurempana kuin se tiedostetaankaan. Hän onkin valmis harkitsemaan useita eri toimia huumeiden käytön ehkäisemiseksi.


Ennaltaehkäisevän työn lisäksi Itälä miettisi huumetestien käyttöä ja huumeongelmaisten pakkohoitoa. Sen sijaan hän suhtautuu varauksellisesti ilmaisten neulojen jakeluun suonen sisäisiä huumeita käyttäville.

Itälä pitää Suomen huumeongelmaa aitona ja vakavana.
- Se voi olla suurempi kuin ehkä tiedostammekaan. Lisäksi suunta on huolestuttava, Itälä sanoo.

Tulevana poliisiministerinä Itälä luonnollisesti joutuu miettimään poliisin keinoja puuttua huumeongelmaan, mutta muistuttaa, että poliisi on vain pieni osa huumeiden vastaisessa työssä.

- Kyllä siinä tarvitaan eri tahojen välistä yhteistyötä, niin koulujen, kansalaisjärjestöjen, sosiaaliviranomaisten kuin poliisinkin. Ja kaiken A ja O on ennaltaehkäisevä työ, hän painottaa.

Itälä muistuttaa siitä, että huumeet ovat koituneet lopulliseksi kohtaloksi sellaisillekin, jotka eivät ole huumeita koskaan käyttäneetkään.

- Tiedän esimerkiksi Turusta tapauksia, että nuoria on kuollut heroiinin yliannostukseen, vaikka he eivät ole käyttäneet aiemmin huumeita lainkaan. Kyse on ollut täydellisestä tietämättömyydestä. Sellaisessa tilanteessa esimerkiksi poliisi on yksin aivan voimaton ongelman edessä, hän sanoo.


"Yleinen asennoituminen löysää"

Huumeiden käytön arkipäiväistymiseen ja kasvuun Itälä pitää syinä sekä kansainvälistymistä ja ihmisten suurempaa liikkuvuutta että liian löysää asennoitumista.

- En osaa vastata, mikä saa ihmiset loppujen lopuksi kokeilemaan huumeita, sillä ilmapiiri sinänsä ei ole huumeille myönteinen. Mutta aika löysästi ongelmaan yleisellä tasolla asennoidutaan. Joku kenties on sitäkin mieltä, että huumeilla hankittu känni on halvempi kuin alkoholilla hankittu, mutta erehtyy kyllä, hän mietiskelee.

Myös Suomessa on joissakin oppilaitoksissa jo otettu käyttöön huumetestit. Testien avulla seulotaan huumeiden käyttäjät oppilaitoksen ulkopuolelle.


Huumetesteille "laillinen olotila"

Itälä ei suhtaudu huumetesteihin yksioikoisen sallivasti, mutta sanoo, että niille pitäisi luoda laillinen olotila.

- Asialle on tehtävä jotakin. Vaikka kyseessä on vaikeahko käytännön asia, se on ratkaistava jotenkin, tarkan harkinnan jälkeen. Testejä pitäisi voida tehdä laillistetussa olotilassa, mutta niiden tekemisellä ei missään tapauksessa saisi loukata ihmisiä, hän pohdiskelee.

Myös huumeongelmaisten pakkohoidon Itälä sallisi lainsäädännön kautta, vieläpä pian.
- Olen kuullut riittävän paljon esimerkiksi huumenuorten vanhempien kertomuksia ja tullut niiden perusteella vakuuttuneeksi, että tarpeeksi varhain - vaikka pakkokeinoin - aloitettu hoito voi olla pelastus nuorelle ihmiselle, hän mainitsee.


Ilmaisneulojen jakelu arveluttaa

Sen sijaan Itälä suhtautuu penseästi huumeongelmaisten lääkehoitoon huumaavilla lääkkeillä, mistä Suomessakin on keskusteltu niin sanotun Temgesic-jupakan yhteydessä.

Enemmän kuin varauksellinen hän on myös puhtaiden neulojen jakeluun suonen sisäisiä huumeita käyttäville.

- Myönnän kyllä, että likaisten neulojen kautta sairauksien leviämismahdollisuus kasvaa, mutta neulojen ilmaisjakelu pohjaa ajatteluun, että hyväksytään olemassa oleva tilanne. En kuitenkaan sano ehdotonta eitä neulojen jakamiselle.


Viranomaisten yhteistyölle kiitosta

Kysymykseen, ovatko poliisin resurssit riittävät huumerikollisuuden torjuntaan, Itälä ei toistaiseksi halua ottaa kantaa. Hän vetoaa kohteliaasti väistyvän sisäministeri Kari Häkämiehen (kok.) kanssa käymäänsä keskusteluun, jossa miehet totesivat, ettei töistä tule mitään, jos tontilla huseeraa samaan aikaan kaksi sisäministeriä.

- Paneudun tehtäväkenttään ja resursseihin aloitettuani työt, Itälä tyytyy sanomaan.

Hänellä on kuitenkin selkeä käsitys, että suurin osa Suomen markkinoille tulevista huumeista tuodaan idästä. Niin ikään hän kiittelee Suomen ja itänaapurin viranomaisyhteistyötä huumetuonnin ehkäisemisessä.

- Yhteistyö sujuu käsittääkseni erinomaisen hyvin. Mutta tälläkin sektorilla rikollisuus kulkee koko ajan edellä, valitettavasti.


Ulkomaalaislain vaikutuksia seurataan

Yhtenä työsarkana rajavalvonnasta vastaavana ministerinä Itälää odottaa myös tuoreen ulkomaalaislain ja Schengenin sopimuksen soveltaminen. Yksi yksityiskohta on maahanmuuttopolitiikka.

Suomi määräsi viime talvena väliaikaisen viisumipakon slovakialaisille, kun Slovakian romanit tulivat suurina ryhminä turvapaikanhakijoina Suomeen. Viisumipakko poistui hiljattain ja nyt turvapaikanhakijoita on ilmestynyt Suomeen jälleen, vaikka Slovakia luokitellaankin niin sanotuksi turvalliseksi maaksi.

Itälä ei ole toistaiseksi valmis tarkistamaan viisumikäytäntöä, vaan haluaa seurata uuden ulkomaalaislain vaikutuksia.

- Laki on ollut toistaiseksi niin vähän aikaa voimassa, että haluan nähdä, kuinka se toimii käytännössä. Katsotaan slovakkien viisumiasiaa sen jälkeen, hän sanoo.

ILPO KIURU
4.8.2000


Politiikka -sivulle