Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Merivoimalat saattavat nostaa tuulivoimasähkön merkitystä



Tuulivoimalla tuotetaan Suomessa sähköä vain 0,1 prosenttia eli tuhannesosa sähkön kokonaismäärästä. Tämä marginaalinen tuotantomuoto on kuitenkin kovassa kasvussa. Kahdentoista viime kuukauden aikana tuulivoimalla tuotettu sähkö lisääntyi liki 200 prosenttia.


Seuraava harppaus on luvassa, jos suurten merivoimaloiden rakentaminen päätetään aloittaa Suomessakin. Suomen Hyötytuuli Oy suunnittelee tuulivoimaloita merelle Porin Tahkoluodon edustalle ja Pohjolan Voima Kokkolan edustalle.

Maailman suurin merituulivoimala Middelgrunden Kööpenhaminan koillispuolella valmistuu syksyllä. Veden päälle Juutinraumaan on pystytetty 20 tuuliturbiinia, joiden yhteisteho on 40 megawattia. Myös Saksassa ja Ruotsissa on vireillä vastaavia hankkeita.

Suomessa pyörii yli 60 tuuliturbiinia. Ne ovat varsin pieniä, mutta uudet ovat lähes poikkeuksetta vanhoja tehokkaampia. Valtaosa tuulivoimaloista sijaitsee rannikoilla ja Lapin tuntureilla.

Eniten energiatilastoja kasvatti Suomen Hyötytuuli Oy:n Meri-Porin tuulipuisto, joka on toistaiseksi rakennettu mantereelle. Meri-Porin tuulimyllyt alkoivat jauhaa sähköä heinäkuussa 1999. Suomen Hyötytuuli on tässä vaiheessa Suomen suurin tuulivoiman tuottaja. Yhtiön osakkaina on yhdeksän kaupunkien omistamaa energialaitosta.


Laakerivika pysäytti myllyt

Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Timo Mäki kertoo, että tuulipuiston sähköntuotannon tavoitteeksi asetettiin 20 miljoonaa kilowattituntia vuodessa. 12 ensimmäisen kuukauden aikana tavoite likimain saavutettiin, sillä tuulipuisto tuotti sähköä 19,5 miljoonaa kilowattituntia.

Keväällä Meri-Porin voimalat seisoivat pari viikkoa päälaakereiden vaihdon vuoksi. Korjaus kuului takuutöihin.

Meri-Porin tuulipuistossa on kahdeksan erillistä yhden megawatin tehoista tuuliturbiinia. Kuluvan vuoden alkupuoliskon tuulinen sää on suosinut tuulivoimaa. Meri-Porin tuulipuiston nykytuotanto vastaa noin tuhannen sähkölämmitteisen talon vuosikulutusta.

Mäen mukaan Meri-Porin alueelle mahtuu vielä lisää voimaloita. Laajentamisesta päätetään mahdollisesti tulevan syksyn aikana.

Samaan aikaan yhtiö selvittelee mahdollisuutta rakentaa voimaloita merelle muutamien kilometrin päähän Tahkoluodon rantaviivasta. Merivoimaloissa ei olisi samoja ulkonäkö- ja äänihaittoja kuin mantereen myllyissä.

Suomen Hyötytuulen tekemän kyselyn mukaan Meri-Porin ympäristön asukkaat suhtautuvat pääosin myönteisesti tuulivoimaan.

Pohjolan Voima on tehnyt Kokkolassa mielipidekyselyn asukkaiden, huvilanomistajien ja kalastajien suhtautumisesta tuulivoimaan. Yhtiö kyselee myös internetsivuillaan mielipiteitä. Vastauksista ei ole vielä ehditty tehdä yhteenvetoja.


Ahtojäistä lisähaittoja

Toimialajohtaja Pekka Ottavainen Pohjolan Voimasta kertoo, että Kokkolan edustalle suunnitellaan 20-30 yksikön turbiiniryhmiä. Tutkimuskohteina ovat Tankarin-Djupörenin alue, Santapankin alue ja Munakarin-Poroluodon alue. Selvitystyö valmistuu loppuvuodesta.

Merelle pystytetään mahdollisimman suuria vähintään 2 megawatin tehoisia laitteita. Suurimmat piirustuslaudalla olevat myllyt yltävät 5 megawatin tehoon.

Ottavainen korostaa, että merituulivoimalan investointipäätöksiä ei ole tehty. Nyt vasta kartoitetaan merirakentamisen hankaluuksia. Yleensä arvioidaan, että merivoimaloiden rakentaminen voisi alkaa vasta 2005.

Suomen merialueilla ahtojäät muodostavat lisäongelman, jollaista ei tarvitse varoa etelämpänä esimerkiksi Tanskassa.

Kaavoituskin vie oman aikansa. Erityisten oikeudellisten ratkaisujen eteen joudutaan, jos voimalat sijoitetaan kaupungin vesialueen ulkopuolelle mutta kuitenkin Suomen aluevesirajojen sisälle.

- Kuka silloin myöntää rakennusluvan, millaisia muita lupia siihen tarvitaan vai tarvitaanko lainkaan, Ottavainen pohtii.

Merivoimalahankkeiden osoitteita Intenetissä: www.pvo.fi/merituuli/index.asp, www.middelgrunden.dk.

STT-MH
4.8.2000


Talous -sivulle