Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Tehtäväkentän muuttuminen ei ole kaikille täysin auennut"

Niinistö ei löydä Åkerholmia kyvykkäämpää Suomen Pankkiin



Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan kaikille tahoille ei ole vielä täysin auennut kuinka paljon Suomen Pankin tehtäväkenttä on muuttunut entisistä ajoista ja minkälaista euroalueen raha- ja talouspolitiikan tietämystä ja kyvykkyyttä Suomen näkökulmien puolustaminen edellyttää Suomen Pankin johtokuntaan valittavilta uusilta jäseniltä.


Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä puheenjohtaja Sauli Niinistö tarjosi lisäperusteluja oman ehdokkaansa valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Johnny Åkerholmin tueksi.

Valitun henkilön on pystyttävä nopeissa, vaativissa käänteissä ja valmistelevissa komiteoissa käyttämään Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan varamiehenä suoraan hänen valtaansa.

- Muussa tapauksessa voidaan päätyä sellaiseen erikoiseen tilanteeseen, että pääjohtaja Vanhala joutuu hakemaan varamiehensä johtokunnan alapuolelta ja silloin minusta johtokunnan rooli pahasti kyseenalaistuisi.

- Tämä on sitä taustaa, joka johti minut ajattelemaan alivaltiosihteeri Åkerholmin esittämistä, koska uskoisin, että tuohon varamiehen tehtävään on hyvin vaikeata löytää Suomesta parempaa tietämystä ja kyvykkyyttä, Niinistö arvioi.

Korkean taloustieteen koulutuksen saaneita on Niinistön mukaan kyseenalaisin perustein leimattu pelkiksi ekonomisteiksi. Hänen mukaansa korkeasta koulutuksesta seuraa usein kyvykkyyttä nähdä vähän laajemmallekin.

- Erityisesti, jos käytännön toiminta on ollut osallistumista nimenomaan raha- ja talouspolitiikkaan ja euroalueen talouspolitiikkaan. Eikö siinä ole politiikkaa tarpeeksi, Niinistö vastasi yhteiskunnallisen näkemyksen puolesta puhuville.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan kokoomusryhmästä löytyy kannatusta molemmille näkemyksille, mutta ryhmä ottaa ehdokkaaseensa kantaa vasta syyskuun puolella.


Kanerva panttaa aikeitaan

Niinistön voimakkaat kannanotot vähentänevät eduskunnan pankkivaltuuskunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan mahdollisuuksia. Niinistö ei selvästikään pidä Kanervan raha- ja talouspolitiikan asiantuntemusta tehtävään riittävänä, niin useassa yhteydessä Niinistö on viime aikoina korostanut, mitä euroalueen yhteiselimien kokouspöydissä on osattava.

Kanervalla on ryhmässä kannatusta, mutta hänen asemansa pankkivaltuuskunnan puheenjohtajana sekä todennäköisenä johtokunnan paikan hakijana on jo herättänyt julkisuudessa kysymyksiä mahdollisesta jääviydestä.

Lainoppineiden mukaan Kanervan kohdalla ei tule kysymykseen virkasuhteinen jääviys, etenkään vielä tässä vaiheessa, kun paikkaa ei ole edes julistettu vielä haettavaksi. Kyse lieneekin siitä, miltä valintamenettely ulospäin näyttää.

Suomen Pankin johtokuntaan ei tarvitse itse asiassa hakea, ilmoittautuminen riittää. Ilmoittautua voi periaatteessa myös aivan valintaprosessin viime hetkillä.

Kanerva kertoi esittävänsä ensi viikon pankkivaltuuston kokouksessa, että avoinna olevat paikat pannaan julkiseen hakuun. Itse hän yhä kiertää kysymyksen omasta ehdokkuudestaan

- Sen aika ei ole todellakaan vielä. Ei ole tällaista tuumailua mielessä eikä edes aikataulua sen suhteen.

Julkinen haku merkitsee ilmoitusta Virallisessa lehdessä. Hakuajan on määrä päättyä syyskuun puolivälissä. Tarkoituksena on täyttää kaksi Suomen Pankin johtokunnan paikkaa.

Tasavallan presidentti ei ole sidottu pankkivaltuuskunnan ehdokasasetteluun, vaan hän voi nimittää kolmen kärkiehdokkaan joukossa kenet tahansa. Johtokunnan paikkojen täytössä ei ole naispuolisten ehdokkaiden kiintiövaatimusta, mutta tasa-arvolain mukaan ketään ei saa syrjiä sukupuolen vuoksi.

Niinistön aloitteellisuus oman ehdokkaan esille nostamisessa herätti eduskuntaryhmän kesäkokouksen tuntumassa useita kysymyksiä puheenjohtajan sanelupolitiikasta, ryhmän ylikävelystä, jopa pelottelusta.

- Suomessa minusta avoimuus edellyttää sitä, että otetaan aika reippaasti kantaa, ja keskustelu soljuu siitä sitten eteenpäin, Kanerva arvioi.

- Ei ole niin, että yksi pystyttää toteemin ja kaikki ryhmittyvät ympärille. Muitakin argumentteja tulee mukaan keskusteluun.

Kanerva ei kiistä, etteikö paikka kiinnostaisi.
- Olen seurannut Suomen Pankin asioita aika pitkään.

MARGIT HARA
8.8.2000


Politiikka -sivulle