Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Filatov: Ainakaan yritystukimallia ei kannata jatkaa

Kotitaloustyön tuki jakaa mielipiteitä SDP:ssä



Työministeri Tarja Filatovin (sd.) esitys kotitalouksien työllistämiskokeilun lopettamisesta herättää epäilyjä myös sosiaalidemokraattien omassa piirissä.


Asiasta keskusteltiin SDP:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puolueen ministeriryhmän kokouksessa keskiviikkona Varkaudessa. Kaikki eivät olleet samaa mieltä ministerin kanssa.

Filatov pitää edelleen kiinni siitä, että yritysten kautta annettava tuki on hintaansa nähden tehoton työllistämisen keino.

Toinen eli verovähennyksenä annettava tuki suosii Filatovin mielestä hyvätuloisimpia, ja lisäksi on vaikea osoittaa, että sen avulla olisi luotu uutta työtä.

Työministerin arvostelu kohdistuu erityisesti yritysten kautta maksettavaan tukeen, koska sen kustannukset on maksettu työministeriön määrärahoista.

Filatovin mukaan yhteiskunnan tuki on tässä mallissa ollut työpaikkaa kohden 5 700-6 500 markkaa kuukaudessa. Ministerin mielestä työllisyyden kannalta rahoille olisi parempaakin käyttöä.

- Tukimallin tehokkuus on osoittautunut varsin kehnoksi ja se on varsin byrokraattinen. En löydä keinoja, joilla se saataisiin kustannustehokkaammaksi. Ainakaan tätä yritystukimallia ei kannata jatkaa.


Vehkaoja jatkaisi kokeilua

Eduskuntaryhmän työvaliokunnan jäsen vaasalainen Marjatta Vehkaoja puolusti kokeilun jatkamista. Hän näki luonnollisia syitä siihen, miksi työpaikkoja on alkanut syntyä hitaasti. Tukea käyttäviä yrityksiä ovat perustaneet keski-ikäiset naiset, joilta on ehkä puuttunut uskaliaisuutta.

- Järjestelmä on myös byrokraattinen. Hirveän paljon pitää tietää ja hallita, ennen kuin tukea voi käyttää. Toivoisin, että maassa olisi vain yksi tukimalli ja jos se on yritystuki, toivoisin että siitä tehtäisiin vähän yksinkertaisempi.

Kotitaloustöiden ja pienten korjaustöiden tukemista valtion avustuksella on kokeiltu vuodesta 1997 alkaen. Itä- ja Länsi-Suomen läänissä tuki on maksettu yrityksille, jotka ovat sen ansiosta voineet myydä palvelunsa halvemmalla.

Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä työn teettäjä on voinut vähentää osan kuluistaan verotuksessa.

Kun kokeilusta aikoinaan päätettiin, SDP ajoi tuen maksamista yritysten kautta, kun taas kokoomus liputti verovähennyksen puolesta. Kompromissina syntyi kaksi eri tapaa, minkä monet tunnustivat jo silloin huonoksi ratkaisuksi.


Veromallista halutaan tarkempia tietoja

Verotuen sopivuudesta Filatov puhui varovaisemmin, koska sen tuloksista hänellä ei ollut tarkkoja tietoja. Hän ei tyrmää sitä täysin, mutta epäilee, onko tuella ollut merkitystä suurituloisimmille, jotka taitavat olla sen suurin käyttäjäryhmä.

Filatov sanoi odottavansa tarkempia tietoja veromallin tuloksista, kun hallitus ensi viikon budjettiriihessään päättää, mitä kokeilujen kanssa tehdään. Myös veromallissa pitää Filatovin mielestä katsoa, tuoko sekään sen hyödyn, mitä siltä odotetaan.

Eniten Filatovin mieleen olisi palvelujen arvonlisäveron alentaminen, koska "se nimenomaan kohdistuisi työhön ja pudottaisi sillä puolella hintaa". Hän ei kuitenkaan uskonut, että hallitus lähtisi tässä tilanteessa sille tielle.

STT-MH
4.8.2000


Politiikka -sivulle