Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysUudet ammattitutkinnot edistävät alalle tuloa

Pörssikaupan kasvu lisää sijoitusihmisten kysyntääSijoituspalvelualan ammattilaisille riittää kysyntää pankkiiriliikkeissä ja rahastoyhtiöissä. Työvoimaa tarvitaan lisää, koska pörssikauppa käy huomattavasti vilkkaammin kuin takavuosina ja kotitaloudet syytävät yhä enemmän rahaa osakkeisiin ja sijoitusrahastoihin.


- Henkilökunnan tarvetta kasvattaa myös odotettavissa oleva pörssin kaupankäyntiaikojen pidentyminen. Pankkiiriliikkeet joutuvat harkitsemaan kaksivuorotyötä, lakimies Hannu Hulkkonen Arvopaperivälittäjien yhdistyksestä toteaa.

Päteviä sijoitusalan ammattilaisia ei ole ollut tarjolla niin paljon kuin pankkiiriliikkeet ja rahastoyhtiöt olisivat heitä halunneet palkata.

- Suoranaisesta työvoimapulasta puhuminen olisi liian vahva ilmaus, mutta viime aikoina paikkoja ei aina ole pystytty täyttämään siinä tahdissa kuin tarve vaatisi, Hulkkonen kertoo.

Arvopaperivälittäjien yhdistys on tänä vuonna luonut uudet sijoituspalvelualan ammattitutkinnot edistämään osaavien työntekijöiden saantia. Tähän mennessä alalla toimiville ei ole ollut selkeää koulutusväylää.

- Esimerkiksi Yhdysvalloissa kaikilta alalla toimivilta vaaditaan ammattitutkinnon suorittamista, johtaja Minna Martikainen Helsingin kauppakorkeakoulun omistaman LTT-Tutkimuksen Rahoitusinstituutista toteaa.

Kyseinen instituutti vastaa yhdessä Arvopaperivälittäjien yhdistyksen kanssa sijoituspalvelututkintojen järjestelyistä. Osake- ja johdannaiskaupan meklareiden koulutuksesta ja tutkinnoista vastaa edelleen Helsingin pörssi.

- Tarkoitus on koordinoida meidän ja pörssin tutkintoja, jotta niihin ei tulisi päällekkäisyyttä, Hulkkonen kertoo.


Perusvalmiudet alalla toimiville

Uudet ammattitutkinnot ovat kaksivaiheisia. Ensin kaikki suorittavat perustutkinnon, joka Hulkkosen mukaan on eräänlainen ajokorttitutkinto. Sillä varmistetaan, että kaikki alalla toimivat hallitsevat tietyt perusasiat.

Perustutkinnon suorittaneita on tähän mennessä 44. Heistä kaksi läpäisi tammikuussa pilottitentin ja 42 kesäkuussa ensimmäisen varsinaisen tentin.

Mikään läpihuutojuttu perustutkinto ei ole ainakaan tenttitulosten perusteella. Kesäkuun tentissä oli nimittäin peräti 31 reputtanutta. Tentissä kysytään kansantalouden ja rahoituksen perusasioita sekä juridiikan koukeroita.

- Perustutkinto kattaa ne asiat, jotka sijoituspalveluissa toimivien täytyy hallita. Mitenkään teennäisesti sitä ei ole paisutettu, Minna Martikainen tähdentää.

Perustutkinnon jälkeen on vuorossa joko sijoitusneuvojan tai salkunhoitajan jatkotutkinto. Nämä kumpikin ovat suunnitteluasteella.

Sijoitusneuvojan tutkinnon sisältö ja aikataulut lyödään lukkoon lokakuun loppuun mennessä. Salkunhoitajan tutkinto pyritään saamaan kokoon vuoteen 2002 mennessä.

- Perustutkinnon ja sijoitusneuvojan tutkinnon voi suorittaa itseopiskeluna, mutta salkunhoitajan työ on sen verran vaativaa, että siihen liittyvää tutkintoa varten rakennetaan akateeminen jatkokoulutusohjelma, Hulkkonen toteaa.


Putkihommista pankkiiriliikkeeseen?

Sijoituspalvelualan perustutkinnon tenttiin alkuvuonna osallistuneet olivat varsin kirjava joukko. Heistä valtaosa tuli työnantajan lähettäminä pankeista tai vakuutusyhtiöistä. Osa taas pyrki luomaan uutta uraa tai muuten vain kartuttamaan tietopohjaansa.

- Osallistujat olivat enimmäkseen 30-50-vuotiaita. Suurin osa heistä toimi jo entuudestaan vastaavissa tehtävissä, Martikainen kertoo.

Periaatteessa kuka tahansa voi lähteä opiskelemaan sijoituspalvelualan ammattitutkintoja, sillä mitään pohjakoulutusta ei edellytetä. Perustutkinnon suorittaminen maksaa tuhat markkaa, jatkotutkintojen hintoja ei vielä ole päätetty.

Mutta vaikka tutkinnot ovat kaikille avoimia, pelkästään niiden avulla esimerkiksi putkimiehestä ei välttämättä tule pankkiiriliikkeen työntekijää.

- Missään nimessä nämä eivät sivuuta vaikkapa nelivuotista maisterintutkintoa, vaan ovat pikemminkin täydentävää tietoa, Martikainen toteaa.

Hän korostaa, että sijoituspalvelualan ammattitutkintojen päätehtävä on luoda alalle yhtenäiset standardit ja pätevyysvaatimukset.

- Kyse on tavallaan kuluttajansuojasta. Asiakkaat voivat luottaa siihen, että sijoittajapalveluissa toimivat osaavat asiansa ja tietävät mistä puhuvat, Martikainen korostaa.

STT-MH
4.8.2000


Talous -sivulle