Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pietarilaistutkija:

Rikollisryhmät valvovat valtaosaa Venäjän yrityselämästä



Järjestäytynyt rikollisuus valvoo valtaosaa Venäjän yrityselämästä ja pankeista, pietarilainen rikollisuuteen perehtynyt sosiologi Jakov Gilinski arvioi Tampereella maanantaina.


Hänen mukaansa 40-60 prosenttia yrityksistä ja jopa 60-80 prosenttia pankeista on tavalla tai toisella rikollisryhmien talutusnuorassa.

Rikollisryhmät ovat aiempaa enemmän siirtymässä laillisen liiketoiminnan pariin tai muutoin laillistamassa hämäräpuuhiaan ja soluttautumassa valtarakenteisiin.

- Järjestäytynyt rikollisuus pyrkii vaikuttamaan suoraan valtiovaltaan ja hallitukseen soluttautumalla ja lobbauksella, hän sanoi.

Mafia on ottanut itselleen myös miliisin ja oikeuslaitoksen tehtäviä: ryhmät selvittelevät keskenään kiistoja, panevat omia "tuomioitaan" täytäntöön ja järjestävät omat turvallisuuspalvelunsa.

- Pelkään, että Venäjä etenee yhä pidemmälle ja pidemmälle tiellä rikollisvaltioksi, Venäjän tiedeakatemian sosiologian instituutissa työskentelevä Gilinski ennusti kansainvälisessä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkijoiden konferenssissa.


Otollinen maaperä

Rikollisuuden kasvulle on Venäjällä otollinen maaperä. Laittomasti hankittujen supervoittojen houkutus on suuri yhteiskunnassa, jossa laillinen bisneksenharjoittaminen on hankalaa lahjonnan ja raskaan yritysverotuksen takia.

- Liikemiehen on pakko maksaa lahjuksia silloin, kun hän rekisteröi yrityksen, vuokraa valtion omistamia toimitiloja, hankkii tarvittavia lisenssejä, ottaa halpakorkoista lainaa ja asioi verotarkastajien tai tullin kanssa, Gilinski luetteli.

Veronkiertoon on pakko turvautua, jos yritys mielii säilyttää kilpailukykynsä: rehellisesti ilmoitetusta liikevoitosta peritään veroa 80-85 prosenttia.

Oman osansa yrityksen kassasta nappaavat "turvallisuuspalveluja" tarjoavat yritykset.
- Pietarissa ja muilla Venäjän alueilla rikollisryhmät ovat jakaneet liike-elämän keskenään. Niillä on erinomaiset tiedonkeruujärjestelmät, ja heti kun yritys alkaa tehdä voittoa rikollisryhmät kiinnostuvat siitä, Gilinski kertoi.

Rikollisryhmillä ei ole myöskään pulaa työvoimasta: työttömyyden - etenkin nuorisotyöttömyyden - kasvun takia joutilaita käsipareja on tarjolla kosolti, ja rikollisryhmillä on varaa valita palvelukseensa nuoria ja päteviä ihmisiä. Toisaalta talousahdinko ajaa naisia - mutta myös miehiä ja lapsia - prostituutioon.

Alkoholistivanhemmat saattavat kaupata lastaan seksipalvelun ostajalle votkapullon hinnalla, tutkija murehti.

STT-MH
4.8.2000


Ulkomaat -sivulle