Ahvenanmaan pannukakkua syödään luumukiisselin ja kermavaahdon kera
Kesämatkailu on mukavaa myös siksi, että samalla pääsee maistelemaan paikallisia herkkuja. Makuelämyksiä ei suinkaan tarvitse lähteä etsimään ulkomailta. Kotimaan eri kulmilta löytyy aina ruokia tai leivonnaisia, jotka ovat tyypillisiä juuri sille seudulle.
Saarimaakunta Ahvenanmaan erikoisuuksia ovat mm. kalat, mustaleipä ja pannukakku. Viimemainittu nautitaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera.
Pannukakun valmistamisessa Ahvenanmaalla on kaksi koulukuntaa: "kiistellään", tuleeko siihen manna- vai riisisuurimoita. Molemmat vaihtoehdot ovat yleisiä.
Mustaleivän leipomiseen käytetään sekä maltaita että siirappia, jotka antavat leivälle väriä ja makua.
Suutarinlohi
- 400 g suolattua, ruodotonta silakkaa
Liemeen:
- 4 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 2 dl etikkaa
- 2 rkl maustepippuria
- laakerinlehtiä
Säilötteeseen:
- 1 purjosipuli siivuina
- 2 porkkanaa siivuina
- 1 keltasipuli renkaina
Liota silakkafileitä muutama tunti kunnes ne tuntuvat sopivan
suolaisilta.
Voit myös suolata fileet itse: levitä ne vadille ja ripottele päälle
karkeata suolaa. Asettele suolatut fileet kerroksittain ja peitä
kannella. Säilytä fileitä muutama päivä jääkaapissa ennen
niiden valuttamista.
Oikean suolaustuloksen saaminen voi olla vaikeata - se
onnistuu kokeilemalla.
Sekoita liemi, sitä ei keitetä. Lisää liemeen fileet yhdessä
purjon, sipulin ja porkkanoiden kanssa. Anna seistä
vuorokauden ajan ennen nauttimista.
Ahvenanmaan pannukakku
(4 hengelle)
- 6 kananmunaa
- 1 kahvikupillinen sokeria
- 2 kahvikupillista jauhoja
- 6 dl mannapuuroa
- 1,5 l maitoa
- 1,5 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
Keitä mannapuuro paketin ohjeen mukaan. Sekoita valmiiseen
puuroon muut aineet. Taikinasta tulee paksua ja raskasta.
Kaada taikina voidellulle uunipellille, jonka syvyys on noin 2
senttiä. Paista uunissa 175 asteessa 35-40 minuuttia.
Luumukiisseli
- 250 g kuivattuja luumuja
- 6 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 3 rkl perunajauhoja
Liota luumuja vedessä noin 3 tuntia. Keitä luumut
liotusvedessään. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja
kaada nauhana keitokseen. Kiehauta ja anna jäähtyä. Sirottele
päälle hienosokeria.
Ohjeet: Ravintoloitsija Tage Fyrqvist, ravintola Nautical,
Maarianhamina.
STT-IA
4.8.2000
Ajassa -sivulle
|