Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ahvenanmaan pannukakkua syödään luumukiisselin ja kermavaahdon kera



Kesämatkailu on mukavaa myös siksi, että samalla pääsee maistelemaan paikallisia herkkuja. Makuelämyksiä ei suinkaan tarvitse lähteä etsimään ulkomailta. Kotimaan eri kulmilta löytyy aina ruokia tai leivonnaisia, jotka ovat tyypillisiä juuri sille seudulle.


Saarimaakunta Ahvenanmaan erikoisuuksia ovat mm. kalat, mustaleipä ja pannukakku. Viimemainittu nautitaan luumukiisselin ja kermavaahdon kera.

Pannukakun valmistamisessa Ahvenanmaalla on kaksi koulukuntaa: "kiistellään", tuleeko siihen manna- vai riisisuurimoita. Molemmat vaihtoehdot ovat yleisiä.

Mustaleivän leipomiseen käytetään sekä maltaita että siirappia, jotka antavat leivälle väriä ja makua.

Suutarinlohi

  • 400 g suolattua, ruodotonta silakkaa

Liemeen:

  • 4 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl etikkaa
  • 2 rkl maustepippuria
  • laakerinlehtiä

Säilötteeseen:

  • 1 purjosipuli siivuina
  • 2 porkkanaa siivuina
  • 1 keltasipuli renkaina

Liota silakkafileitä muutama tunti kunnes ne tuntuvat sopivan suolaisilta.

Voit myös suolata fileet itse: levitä ne vadille ja ripottele päälle karkeata suolaa. Asettele suolatut fileet kerroksittain ja peitä kannella. Säilytä fileitä muutama päivä jääkaapissa ennen niiden valuttamista.

Oikean suolaustuloksen saaminen voi olla vaikeata - se onnistuu kokeilemalla.

Sekoita liemi, sitä ei keitetä. Lisää liemeen fileet yhdessä purjon, sipulin ja porkkanoiden kanssa. Anna seistä vuorokauden ajan ennen nauttimista.

Ahvenanmaan pannukakku
(4 hengelle)

  • 6 kananmunaa
  • 1 kahvikupillinen sokeria
  • 2 kahvikupillista jauhoja
  • 6 dl mannapuuroa
  • 1,5 l maitoa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa

Keitä mannapuuro paketin ohjeen mukaan. Sekoita valmiiseen puuroon muut aineet. Taikinasta tulee paksua ja raskasta. Kaada taikina voidellulle uunipellille, jonka syvyys on noin 2 senttiä. Paista uunissa 175 asteessa 35-40 minuuttia.

Luumukiisseli

  • 250 g kuivattuja luumuja
  • 6 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 3 rkl perunajauhoja

Liota luumuja vedessä noin 3 tuntia. Keitä luumut liotusvedessään. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja kaada nauhana keitokseen. Kiehauta ja anna jäähtyä. Sirottele päälle hienosokeria.

Ohjeet: Ravintoloitsija Tage Fyrqvist, ravintola Nautical, Maarianhamina.

STT-IA
4.8.2000


Ajassa -sivulle