Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomessa Euroopan laajimmat luomukeruualueet



Suomeen on kehitetty järjestelmä, jolla saadaan metsämarjalle luonnonmukaisesta tuotannosta ja tuotteen alkuperästä kertova todistus.


Luomu-status on tarpeen erityisesti Euroopan vientimarkkinoilla. Kotimaan markkinoilla metsämarjojen luomumerkintä mahdollistaa tuotteiden käytön luomujalosteissa.

Kainuussa, Lapissa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa on lähes koko maakuntien alueet selvitetty ja hyväksytty luomukeruualueeksi EU:n edellyttämällä tavalla. Luomukeruualueiksi on hyväksytty yli 90 prosenttia maakuntien keruualueista.

Alue hyväksytään luomukeruualueeksi, jos siellä ei ole kolmen viime vuoden aikana käytetty keinolannoitteita eikä kemiallisia torjunta-aineita. Keruupaikat eivät saa myöskään sijaita saastelähteiden lähellä.

Koko maassa on koulutettu jo toistatuhatta poimijaa luomutuotteiden keruuseen ja koulutus jatkuu luomumarjaa ostavien yritysten ostopisteissä koko poimintakauden ajan.

- Luomukoulutus ei maksa poimijalle mitään. Meidän järjestämässä koulutuksessa on käyty läpi suojaetäisyydet teihin ja perehdytty luomualueista kertoviin karttoihin, kertoo projektipäällikkö Satu Laamanen Luonnontuotteet luomuksi-hankkeesta.


Luomumarjasta sama hinta kuin tavallisesta

Poimijalle maksetaan luomumarjasta sama hinta kuin tavallisesta marjasta. Luomu-merkinnän uskotaan vaikuttavan poimijahintaan pitemmän ajan kuluessa.

- Emme pysty tässä vaiheessa maksamaan luomumarjasta ylimääräistä hintaa, mutta kysynnän lisääntyessä pystymme varmistamaan poimijoille kohtuullisen hintatason. Tämä on meille nimenomaan markkinavaltti Keski-Euroopan markkinoilla. Ruotsalaiset ovat olleet luomuasiassa meitä edellä, mutta nyt olemme heitä tavoittamassa, toteaa toimitusjohtaja Kari Jansa Beerenexport Jansa Oy:stä.

Vaikka luomumustikka olisi marjanostajille tavallista marjaa mieluisempaa, niin kaikki myyntiin tulevat marjat ostetaan. Kahden katovuoden jälkeen marjanvälittäjien varastot ovat tyhjentyneet ja marjalle löytyy markkinoita.

- Baltiassa ja Puolassa on tänä vuonna ollut huono mustikkasato, joten meidän marjat mahtuu markkinoille. Maanantaina aloitamme mustikanoston täällä Kainuussa ja lähtöhintana on alkuvaiheessa seitsemän markan kilohinta, kertoo toimitusjohtaja Jansa.

STT-MH
4.8.2000


Kotimaa -sivulle