Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKuluttajien luottamus talouteen vahva

Auton ja asunnon ostoaikeet vähentyneet alkuvuodestaKuluttajat uskovat edelleen talouden myönteiseen kehitykseen. Kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 14,5 eli vähän korkeampi kuin kesäkuussa mutta alempi kuin vuosi sitten.


Erot johtuivat lähes yksinomaan siitä, että kuluttajien näkemykset kestotavaroiden ostamisen kannattavuudesta muuttuivat.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1 622 Suomessa asuvaa henkilöä 3.-19. heinäkuuta.

Kestotavaroiden ostamista piti heinäkuussa edullisena 46 prosenttia kuluttajista, ja erilaiset kulutusaikeet olivat edelleen vahvat.

Auton ostoa puolen vuoden sisällä suunnittelevien kotitalouksien osuus kuitenkin laski heinäkuussa 7 prosenttiin, kun osuus alkuvuonna oli yli 10 prosenttia.

Myös asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana harkitsi aiempaa harvempi eli 4 prosenttia kotitalouksista.

Säästämisen arvioi heinäkuussa kannattavaksi 55 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 69 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Rahasto- ja vakuutussijoitusten suosio jatkui vahvana, mutta pankkitalletuksiakin aiottiin tehdä entiseen tapaan.

Lainan ottamista piti heinäkuussa edullisena 58 prosenttia kuluttajista, ja 12 prosenttia kotitalouksista harkitsi ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Heinäkuussa 35 prosenttia kuluttajista odotti, että maamme taloustilanne paranee edelleen seuraavan vuoden aikana. Oman taloutensa kohentumiseen luotti 26 prosenttia kuluttajista.

Heinäkuussa useampi kuluttajista kuin huhti-kesäkuussa eli 51 prosenttia uskoi, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden kuluessa. Lisäksi kuluttajat ennustivat inflaation olevan 2,8 prosenttia ensi vuoden heinäkuussa.

IA
4.8.2000


Talous -sivulle