Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjoismainen pankkiunelma toteutumassa - Merita-Nordbanken ja Unidanmark yhteen



Kööpenhaminaan kokoontui viikon alkajaisiksi joukko silminnähden tyytyväisiä pohjoismaalaisia pankkimiehiä, kun ruotsalais-suomalaisen Merita-Nordbankenin ja tanskalaisen finanssitavaratalon Unidanmarkin johto kertoivat yhtiöiden yhdistämisestä.


Voimien kokoamisella rypäs saa tarvittavaa iskuvoimaa jatkuvasti kiristyvässä kilpailussa.

Investointeja tarvitaan erityisesti uuteen tekniikkaan, sillä Vesa Vainion mukaan pankki aikoo jatkossakin olla maailman johtava Internet-pankki. Vainio nousee finanssitavaratalon hallituksen puheenjohtajaksi.

Tätä nykyä suurin osa yhteenliittymän 1,4 miljoonasta Internet-asiakkaista MNB:n suomalaisia ja ruotsalaisia asiakkaita. Unidanmarkin kautta rypääseen tulee myös vahinkovakuutustoimintaa.

Maanantain tietojen mukaan sitä ei olla myymässä, mutta ensi alkuun ei ole odotettavissa myöskään sen vahvistamista.
- Meillä on nyt kädet täynnä töitä fuusiossa, sanoi MNB:n konsernijohtaja Hans Dalborg.

Vainio muistutti, että siitä on myös hyvää kokemusta.


Pohjoismainen ääni kuuluviin

Osapuolten mukaan fuusioitumalla Pohjoismaihin saadaan todellinen rahoitusalan voimatekijä, mikä on ollut kaikkien tavoite. Ovi on edelleen auki norjalaiselle Christiania Bankille, ja sen toivotaan tulevan mukaan.

MNB teki siitä ostotarjouksen jo viime syksynä, mutta norjalaiset poliitikot eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen sen myynnistä.
- Tämä on hyvä päivä Pohjolalle, sanoi MNB:n hallituksen puheenjohtaja Jacob Palmstierna.

Hänen mukaansa osapuolet haluavat, että pohjoismainen ääni rahoitusalalla kuuluu. Lähes sanat toistuivat neljässä muussa puheenvuorossa, jotka videoitiin Helsinkiin ja Tukholmaan.

Fuusio toteutetaan osakevaihtona, jossa Merita-Nordbankenin omistajille tulee yhtiöstä 70 prosenttia ja Unidanmarkin omistajille 30 prosenttia.


Suuret hyödyt haussa

Osapuolet laskevat yhdistämishyötyjen nousevan kolmen ensimmäisen vuoden aikana yhteensä 600 miljoonaan euroon eli lähes 3,6 miljardiin markkaan. Suurin osa siitä on säästöjä, mutta myös lisätuottoja odotetaan.

Meritan ja Nordbankenin fuusion kokemuksella senkin jälkeen hyötyjä arvioidaan syntyvän vielä lähes 300 miljoonalla markalla.

Kolmen vuoden aikana henkilöstömäärä on tarkoitus vähentää noin 800:lla. Nyt työntekijöitä on yli 33 000, joista noin 14 400 on selvästi pienemmässä Unidanmarkissa.

Dalborgin mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, minne vähennykset kohdistuvat. Irtisanomisia on kuitenkin tarkoitus välttää niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Dalborg aloittaa myös uuden ryppään konsernijohtajana, mutta hän tekee tilaa tanskalaiselle Thorleif Krarupille tammikuussa 2001.

Hyötyjen saamiseksi yhtiö joutuu varautumaan noin 200 miljoonan euron (1,2 mrd mk) kertakustannuksiin.


"It-osaajana ykkösluokkaa"

Finanssitavaratalon tase nousee yli 1 100 miljardiin markkaan ja markkina-arvo miltei 93 miljardiin markkaan. Tästä huolimatta Euroopassa on edelleen pitkälti yli 20 sitä suurempaa pankkia. Asiakkaita on 8,5 miljoonaa.

Vainion mukaan se on kuitenkin omaa luokkaansa Internet-osaajana. Hän huomautti sijoitusasiantuntijoiden olevan sitä mieltä, että MNB:a pitäisi arvioida pankin sijasta Internet-yhtiönä.

Hän hauskutti yleisöään epäilemällä, ettei se taitaisi onnistua, koska tappioiden sijasta se tekee tuntuvia voittoja.

MNB:n ja Unidanmarkin liitosta huhuiltiin vahvasti jo viime syksynä. Menneistä ei maanantaina puhuttu.

Palmstiernan mukaan keskustelut yhdistymisestä aloitettiin 2-3 kuukautta sitten. Hänen mukaansa ensin katsottiin, että tavoitteet on yhteiset. Hinnasta ja hallituspaikoista keskustelut jätettiin viime metreille.


Paikallisten nimien luvataan säilyvän

Dalborg toisti jälleen kerran, että pankki voi tarjota lisäarvoa omistajilleen vain huolehtimalla siitä, että työntekijät ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Uudelle ryhmälle on tarkoitus saada uusi yhteinen nimi, mutta vahvat paikalliset tuotemerkit säilytetään vähittäispankki- ja vakuutustoiminnassa.

Suurimmat omistajat kannattavat yhdistämistä. Lopulliset päätökset tehdään yhtiökokouksissa. Yhteenliittymän suurin omistaja on Ruotsin valtio 26 prosentin osuudella. Palmstierna toisti maan valtiovarainministeriön ilmoittaneen, että sen tarkoitus on luopua omistuksesta aikanaan.

STT-IA
6.3.2000


Talous -sivulle