Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Shoppailu on keino tuottaa mielihyvää



Hetken mielijohteesta syntyneitä impulssiostoksia tekevät lähes kaikki kuluttajat.


Ne tuovat mielihyvää, mutta takana voi olla myös järkevää harkintaa - esimerkiksi ruokakaupan edullinen kahvitarjous samalla kun muistetaan kahvin olevan kotona lopussa.

Helsingin yliopiston tutkija Kati-Erika Timperi selvitti naisen impulssiostoksia viime helmikuussa Helsingin Itäkeskuksessa haastattelemalla 92:ta yli 20-vuotiasta naista.

Heistä 70 prosenttia piti impulssiostoja hyvänä lääkkeenä alakuloisuuteen. Pyrkimys alakuloisuuden lievittämiseen näyttää olevan ominaista etenkin nuorille kuluttajille.

Toisaalta yli puolet haastatelluista oli sitä mieltä, että hyväntuulisena tekee enemmän impulssiostoja. Silloin ei tule ensimmäiseksi miettineeksi ostamisen kielteisiä puolia, vaan iloitsee löydöstään koko rahalla.


Ostos alle satasen

Impulssiostoksella ei ole kuluttajalle suurtakaan rahallista tai henkilökohtaista arvoa. Tyypillinen ostos maksaa keskimäärin 67 markkaa.

Nuorten ostoksia ovat vaatteet, kosmetiikka, korut ja kodintarvikkeet, vähän varttuneempien vaatteet, makeiset ja viherkasvit.

Ikäryhmässä 50-64-vuotta ostetaan useimmiten elintarvikkeita tai lastenlapsille leluja. Yli 65-vuotiaat ostavat kirjoja ja lehtiä.

Nuorimmat katuivat eniten ostoksia jälkikäteen, vanhimmat vähiten. Ystävälle tai lapselle ostetusta lahjasta ei podettu syyllisyyttä.

Impulssiostoista huolimatta 71 prosenttia haastatelluista piti itseään järkevänä kuluttajana, vaikka joka viides oli joutunut maksuvaikeuksiin impulssiostostensa vuoksi.

STT-MH
3.3.2000


Ajassa -sivulle