Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Makuja Italiasta ja Sardiniasta



Italialainen keittiö on paljon muutakin kuin erilaisia pizzoja ja pastoja. Myös lukemattomat suomalaiset ovat lomamatkoillaan perehtyneet paikallisiin herkkuihin.


Italia onkin viime vuosina vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman johtavista ruokamaista.

Keittiöpäällikkö Juha Maunula on italialaisten kollegojensa kanssa suunnitellut punaisille laivoille välimerellisen ruokalistan. Teemana ovat Sardinian saaren ruoat ja niihin sopivat paikalliset viinit.


Lasagne Vegetariane

(Neljälle)

  • 4 levyä tomaattilasagnea
  • 4 levyä pinaattilasagnea
  • 4 levyä valkoista lasagnea
  • 50 g tuoretta parsaa
  • 50 g kesäkurpitsaa
  • 30 g pinaattia
  • 50 g porkkanaa
  • 50 g sipulia
  • 1 dl pestokastiketta
  • 5 dl valkokastiketta
  • raastettua parmesaanijuustoa
  • muskottipähkinää

Keitä lasagnelevyt, jäähdytä kylmässä vedessä, valuta kuivaksi.

Kypsennä kasvikset erikseen oliiviöljyssä. Lisää puolet pestosta valkokastikkeeseen, mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Lado vuorotellen lasagnelevyt, kastike ja vihannekset.

Ylimmäisen lasagnelevyn päälle tulee kastiketta, ei vihanneksia.

Ripottele päälle parmesaanijuustoa ja kuorruta 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele annos lopulla pestokastikkeella ennen tarjoilua.


Costolette d`agnello alla vernaccia

(Neljälle)

  • 600 g lampaankyljysriviä
  • 4 oksaa tuoretta timjamia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl oliiviöljyä

Kastike:

  • 1 sipuli
  • 2 tomaattia
  • 1 timjaminoksa
  • 1 rosmariininoksa
  • oreganoa
  • 3 dl valkoviiniä
  • 3 dl paistinlientä

Peruna:

  • 400 g perunaa
  • 2 tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 50 g mustia
  • kivettömiä oliiveja
  • 1 timjaminoksa
  • 1/2 dl oliiviöljyä

Kastike:
Hakkaa sipuli, kypsennä oliiviöljyssä yrttien kanssa. Lisää tomaatit ja kypsennä vielä hetki.

Lisää viini ja keitä kokoon kunnes puolet on haihtunut. Lisää paistinliemi ja keitä jälleen kokoon kunnes puolet on jäljellä. Siivilöi kastike ja mausta suolalla ja pippurilla.

Peruna:
Kuori ja viipaloi perunat. Poista siemenet tomaatista ja suikaloi tomaatinliha. Kuori ja halkaise punasipuli, viipaloi poikittain. Sekoita kaikki ainekset voideltuun vuokaan, lisää suolaa ja pippuria.

Paista uunissa 225 asteessa kunnes perunat ovat kypsiä.

Lampaankyljykset:
Marinoi lampaankyljysrivi öljyssä, valkosipulissa ja timjamissa muutama tunti. Paista kyljysrivi puolikypsäksi ja viipaloi kyljyksiksi. Aseta kyljykset perunoiden päälle, viimeistele kastikkeella.


Tortino dolce di riso alle fragole e aceto balsamico

(Neljälle)

  • 1/2 dl puuroriisiä
  • 3 dl maitoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 appelsiinia
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 liivatelehti
  • 1 dl kuohukermaa
  • 12 tuoretta mansikkaa
  • 1 tl balsamiviinietikkaa

Keitä riisistä ja maidosta puuro. Kuori appelsiini perunankuorimaveitsellä ja keitä kuori varovaisesti sokerivedessä, suikaloi hienoksi. Mausta puuro sokerilla, vaniljasokerilla, appelsiininkuorilla ja hunajalla.

Anna puuron jäähtyä, liota liivatelehti ja sulata kuumassa maitotilkassa. Sekoita liivate puuroon ja lisää kermavaahto. Lusikoi annoskulhoihin ja säilytä kylmässä.

Viipaloi mansikat ja mausta balsamiviinietikalla. Kumoa vanukas lautaselle ja koristele mansikoilla.

STT-IA
3.3.2000


Ajassa -sivulle