Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Väkivallan kierre uhkaa syvetä Lähi-idässä



Israelin ja palestiinalaisten johtajat ovat ryhtyneet toimiin estääkseen väkivallanpurkaukset alueillaan Camp Davidin rauhanneuvottelujen ajauduttua karille. Molemmat osapuolet tietävät, että kiistoja saatetaan ratkoa kaduilla ennen kuin neuvottelijat saadaan seuraavan kerran koolle saman pöydän ääreen.


Sekä Israelin pääministeri Ehud Barak että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat päässevät nauttimaan hetkellisesti lisääntyneestä kansansuosiosta torjuttuaan Camp Davidissa sovitteluesitykset tärkeimmissä kysymyksissä. Se ei kuitenkaan helpota sopuun pääsemistä joskus myöhemmin, kun Jerusalemin asemasta ja palestiinalaispakolaisten paluusta väännetään uudelleen kättä.

Koska rauhansopimus jäi saavuttamatta, saattaa väkivalta leimahtaa uudelleen joko suunnittelematta tai suunnitellusti. Palestiinalaisalueet ovat tulvillaan aseita, joten uusi intifada (palestiinalaisten kansannousu) johtaisi vääjäämättä laajaan verenvuodatukseen.

Palestiinalaiset turvallisuusjoukot asetettiin keskiviikkona hälytystilaan Gazassa ja Länsirannalla, ja Israelin turvallisuusjoukot olivat heihin jatkuvasti yhteydessä väkivallanpurkausten varalta.


Palestiinalaiset turhautuneita - ja huojentuneita

Palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat yritti neuvottelujen kariuduttua hillitä arabiväestön vihan ja turhautuneisuuden tunteita vakuuttamalla, että osapuolet olivat olleet lähellä sopimukseen pääsyä.

- Tiedän, että epätoivo johtaa epätoivoisiin tekoihin. Tiedän, että tilanne on vaikea. Mutta sanon teille kaikille, palestiinalaisille ja israelilaisille, että kattavan sopimuksen aikaansaaminen kaikista asioista on todella mahdollista, hän vakuutti.

Vaikka palestiinalaiset ovat pettyneitä, monet ovat myös helpottuneita, koska Arafat ei suostunut kompromisseihin. Äärijärjestöt, kuten Hamas, vaativat kuitenkin heti aseellisen taistelun aloittamista uudelleen.

Barakin tilanne on hankalampi, sillä hänellä ei ole rauhansopimusta eikä liioin parlamentin enemmistön tukea. Onkin todennäköistä, että oppositio tekee entistä tiiviimmin yhteistyötä kammetakseen hänet vallasta.

Vaikka Barak piti lopulta tiukasti kiinni Jerusalemista, hän osoitti - monen israelilaispoliitikon kauhuksi - neuvottelujen kuluessa halukkuutta liittää eräitä arabien asuttaman Itä-Jerusalemin lähialueita osaksi tulevaa Palestiinan valtiota.


"Israelilaisten luovuttava Itä-Jerusalemista"

Saksalainen Lähi-idän asiantuntija professori Udo Steinbach arvioi, että israelilaisilla on niin halutessaan käsissään rauhan avaimet.

- Israelin on hyväksyttävä, että Jerusalemin itäosa kuuluu periaatteessa tulevaan palestiinalaisvaltioon, sanoo hampurilaista tutkimuslaitosta johtava Steinbach.

Hänen mukaansa palestiinalaisten vaatimukset Itä-Jerusalemin palauttamisesta ovat oikeutettuja. Israel valtasi Jerusalemin itäosan vuoden 1967 sodassa.

Molemmat osapuolet tarvitsevat Camp Davidin epäonnistumisen jälkeen aikaa, ja heidän olisi Steinbachin mielestä osoitettava myös pidättyvyyttä.

- Israelilaisten on lopetettava siirtokuntien rakentaminen miehitysalueille, ja palestiinalaisten on puolestaan pidätyttävä itsenäisyysjulistuksen antamisesta 13. syyskuuta, sanoi Steinbach.


Arafat palasi sankarina

Arafat vakuutti keskiviikkona, että rauhanneuvottelut Israelin kanssa jatkuvat syyskuun 13:nteen päivään asti huolimatta Yhdysvalloissa järjestetyn huippukokouksen epäonnistumisesta.

Arafat otettiin vastaan sankarina, kun hän palasi Gazaan keskiviikkona tehtyään paluumatkallaan pikavierailun Egyptiin. Arafatia vastassa oli Gazan uudella lentokentällä koko palestiinalaisjohto ja suuri joukko kannattajia.

Arafat sanoi puolustaneensa Camp Davidin kokouksessa arabien ja muslimien etuja. Hän toivoi "kaikkien palestiinalaisten jatkavan taistelua, kunnes voimme rukoilla Jerusalemissa, Palestiinan ikuisessa pääkaupungissa".

Arafat teki samalla selväksi, että niin palestiinalaiset ja israelilaiset kuin välittäjänä toiminut Yhdysvallatkin toivovat neuvottelujen jatkuvan. Vaikka Camp Davidissa ei saavutettu läpimurtoa, sopimus oli nyt lähempänä kuin koskaan aiemmin puoli vuosisataa kestäneen vihanpidon aikana.

- Amerikkalaiset kertoivat jatkavansa rauhanponnisteluja meidän kanssamme, Arafat sanoi aiemmin Aleksandriassa kerrottuaan neuvottelujen tuloksista Egyptin presidentille Hosni Mubarakille.

Israelin ja palestiinalaisten on määrä päästä yhteisymmärrykseen lopullisesta rauhansopimuksesta 13:nteen syyskuuta mennessä. Tuo päivä olisi Arafatin kaavailuissa samalla itsenäisen palestiinalaisvaltion syntymäpäivä.


Barak selvittämään hallituskriisiä

Israelin pääministeri Ehud Barak sanoi palattuaan kotiin keskiviikkona, että hän aikoo jatkaa rauhanponnisteluja palestiinalaisten kanssa tinkimättä kuitenkaan maansa turvallisuudesta ja yhtenäisyydestä.

Ben Gurion -lentokentälle kokoontuneet ystävät ja poliittiset liittolaiset ottivat väsyneen oloisen Barakin lämpimästi vastaan.

Barak joutuu palaamaan nopeasti arkeen, sillä juuri Camp Davidin neuvottelujen alla syntynyt hallituskriisi on yhä vailla ratkaisua.

Barak menetti enemmistönsä parlamentissa, kun kolme pikkupuoluetta lähti hallituksesta pelätessään, että pääministeri tekisi palestiinalaisille liian suuria myönnytyksiä.

STT-IKK
28.7.2000


Ulkomaat -sivulle