Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







DNA-näytteiden käytöstä kerrottava tutkittaville



Lääketutkimuksiin osallistuville on terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan mielestä aina kerrottava, mihin heidän DNA-näytteitään käytetään.


Tutkimussuunnitelmassa, potilastiedotteessa sekä suostumuslomakkeessa on myös kerrottava, mitä tietoja tutkittava voi itse saada ja miten tietosuojaan liittyvät asiat on hoidettava.

Lääketutkimusten yhteydessä otetaan usein tutkimukseen osallistuvilta myös DNA-näytteet, mutta tutkimussuunnitelmasta ei nykyisin aina selviä, mitä näistä näytteistä on aikomus tutkia.

Terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta on antanut nyt asiasta tutkimuksiin osallistuvien oikeuksista kertovan ohjeen, siitä mitä tutkimussuunnitelmissa, potilastiedotteissa ja suostumuslomakkeissa pitää ottaa huomioon.


Ulkomailla näytteistä voi kertyä DNA-pankkeja

Ohjeen mukaan DNA-näytteensä antaneilla on aina oikeus tietää, missä ja miten kauan näytteitä säilytetään. Neuvottelukunnan mielestä näytteet pitäisi mieluiten säilyttää Suomessa. Ulkomaille niitä voisi lähettää nimettöminä tai koodattuina vain analyysejä varten.

Jos DNA-näytteitä lähetetään kansainvälisten tutkimusten yhteydessä ulkomaille tutkimuskeskuksiin, näytteistä voi kertyä vähitellen paljon keskustelua herättäneitä "DNA-pankkeja".


Tuloksista harvoin tietoa tutkittaville

DNA-tutkimusten tuloksia ei yleensä kerrota tutkimukseen osallistuneelle, koska ne on yleensä vaikeasti tulkittavia, eikä niiden kertomisesta katsota olevan hyötyä tutkittavalle.

Tutkijoilla pitää kuitenkin olla valmis suunnitelma takataskussaan siltä varalta, että joku tutkimukseen osallistuva haluaa välttämättä tietää DNA-tuloksensa. Näissä tapauksissa tutkittavalle pitää järjestää myös mahdollisuus perinnöllisyysneuvontaan.

Jos näytteet on tehty tunnistamattomiksi, ei tulosten kertominen ole edes mahdollista. Tutkimuksissa, joissa tarvitaan tietoa myös tutkittavan tulevasti terveydestä, näytteitä ei voi tehdä täysin tunnistamattomiksi.

Silloin näytteet koodataan niin, että vain tutkijalääkäri pystyy ne yhdistämään tiettyihin henkilöihin. Tästäkin on kerrottava etukäteen potilastiedotteessa.


Näytteen käyttö on rajattava selkeästi

Tutkimuksissa DNA-näytteen käyttö on rajattava aina selkeästi. Potilastiedotteessa voidaan kertoa esimerkiksi, että näytteestä tutkitaan geneettisiä ominaisuuksia, joilla saattaa olla merkitystä tutkittavan lääkkeen vaikutusten tai haittavaikutusten selvittelyssä.

Jos geenitutkimuksella selvitetään taudin syitä, eettiset ongelmat ovat monimutkaisempia. Silloin, kun näytteet eivät ole täydellisesti tunnistamattomia ja niitä käytetään tällaisiin tutkimuksiin, asia on selvitettävä tutkittavalle erityisen perusteellisesti.

Neuvottelukunta muistuttaa myös, että tutkimuksiin osallistuvilla on aina oikeus keskeyttää tai peruuttaa oma osallistumisensa tutkimukseen.

Jos näytteet ovat täysin tunnistamattomia tutkimuksen keskeyttäminen on mahdotonta ja tästäkin on kerrottava etukäteen potilastiedotteessa.

STT-MH
27.10.2000


Kotimaa -sivulle