Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tänä keväänä syödään jauhoisia perunoita



Viime vuoden lämpimän kesän ja syksyn seurauksena tarjolla on poikkeuksellisen hyvälaatuinen perunasato.


Lämmin ja pitkä kesä nosti perunan tärkkelyspitoisuutta ja lisäsi satomäärää. Syksyn hyvistä säistä johtuen peruna saatiin nostettua kuivana ja hyvin tuleentuneena. Hyvän sadon vuoksi peruna on myös näin kevättalvella kuluttajan kannalta poikkeuksellisen edullista ja sitä on tarjolla runsaasti.

- Suurentunut tärkkelyspitoisuus tekee perunasta jauhoisen ja maukkaan, kertoo laatupäällikkö Erkki Rautio Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

Hänen mukaan tämän hetkinen perunoiden ykköslajike on Van Gogh juuri sen jauhoisen rakenteen ansiosta. Kaiken kaikkiaan maassamme on viljelyssä noin viitisenkymmentä lajiketta, joista kaupoissa parikymmentä.

- Perunan lajikerintamalla on valtava vaihtuvuus, toteaa Rautio. Lajikkeita tulee ja menee, eikä kuluttajan mielessä pysy uutuuksien nimet.

- Moni muistelee viimeksi ostaneensa Pito-lajiketta, vaikka ei sellaista ole ollut esimerkiksi pääkaupunkiseudulla myynnissä pariin vuoteen, huomauttaa Rautio.

- Vanhoja lajikkeita jätetään pois, koska uudemmat sopivat paremmin viljeltäviksi pohjoisissa oloissamme, Rautio jatkaa.


Kolmen värin suora

Jotta kuluttajan ei tarvitsi painiskella lajikenimien kanssa, on perunoille ollut jo muutaman vuoden ajan käytössä värikoodit. Väritunnisteet pakkauksissa ja myyntiesittelyissä auttavat kuluttajaa valitsemaan perunat käyttötarkoituksen mukaan.

Punainen muusiperunan väri kertoo perunan korkeasta tärkkelyspitoisuudesta. Punaisella tunnuksella merkityt perunat sopivat parhaiten uuniperunoiksi, muuseihin ja leivontaan.

Vihreä väri pakkauksessa kertoo puolestaan sen, että perunat ovat kiinteämaltoisia ja sopivat parhaiten keitinperunoiksi, salaatteihin ja keittoruokiin. Keltainen väritunnus pakkauksessa kertoo yleisperunasta, joka sopii muusiperunaksi, mutta myös keitettäväksi.

- Me otimme ensimmäisenä Suomessa käyttöön perunoiden värikoodauksen ja se on toiminut mielestämme hyvin, kertoo Keskon ostaja Jyrki Ali-Kippari.

- Koulutamme perunan pakkaajat lajittelemaan perunat oikein ja teemme myös pakkauksista pistokokeita, jatkaa Ali-Kippari.

Hän heittää pienen epäilyksen markkinoilla olevien muiden perunan värikoodaajien ylle, sillä hän ei usko, että lajittelu toimii kaikilla kilpailijoilla yhtä luotettavasti kuin Keskolla.


Peruna oli jäädä riisin ja pastan jalkoihin

Perunaa ostettiin viime vuonna asukasta kohden 17,6 kiloa. 1990-luvulla ruokaperunan vakaa asema suomalaisen ruoan perusaineksena oli uhattuna.

Kulutusluvut kääntyivät laskuun riisin, pastan ja nuudeleiden rynnistäessä markkinoille. Myös perunan laatua vähittäiskaupoissa moitittiin. Näistä syistä perunan laatua ja perunapakkauksia ryhdyttiin kehittämään.

Syksyllä 1999 asiakaspalautteiden perusteella 95 prosenttia kuluttajista koki sekä perunan maun että ulkoisen laadun hyväksi tai ainakin tyydyttäväksi.

Monikäyttöinen peruna on yksi käyttökelpoisimmista perusruoka-aineista. Se on ravitsevaa, sisältää liukoisia kuituja, C-vitamiinia sekä muita ravintoaineita. Peruna sopii hyvin laihduttajille ja erikoisruokavaliota noudattaville perusruoaksi. Perunan uskotaan kohentavan myös mielialaa.

Perunan tärkkelyksen pilkkoutuminen saa aikaan tapahtuman, jolla on stressiä ja masennusta parantava vaikutus.

FF-IA
25.2.2000


Ajassa -sivulle