Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Riippuvuuksiin apua Internetin välityksellä



Lähes 5 000 suomalaista hakee kuukausittain tietoa A-klinikkasäätiön ylläpitämiltä kotisivuilta.


Päihdelinkki-kokonaisuus tarjoaa anonyymiä asiantuntija-apua alkoholi-, huume-, peli-, Internet- ja tupakkariippuvuuksien arvioinnissa.

Säätiön avohoitoasiakkaiden määrä on lisääntynyt www.paihdelinkki.fi -palvelun ansiosta liki 30 prosenttia. Palvelu on toiminut reilut kaksi vuotta.

- Virtuaalimaailma auttaa olematta sidoksissa aikaan, paikkaan tai rakenteiden monimutkaisuuteen. Avun hakijan sosiaalipsykologinen liikkumavara on hyvin suuri ja motivaatiokin voi olla vielä haussa, tietää A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi.

Riippuvuuteen apua tarvitseva ihminen saattaa hävetä ongelmaansa eikä ihminen kerro mielellään vieraalle auttajalle ikävistä asioistaan. Sosiaalisesti kertomalla saattaa menettää "kasvonsa". Kynnys hoitoon menemisestä voi nousta yllättävän korkeaksi.

Tunnetuin anonyymi apukeino lienee ripittäytyminen tai suomalaiskansallinen baaritiskillä tilitys. Koneen välityksellä haettu apu vapauttaa estoista tai kahleista. Päihdelinkissä voi nimettömänä kysyä asiantuntijoilta mieltä askarruttavia kysymyksiä ja niihin saa vastauksen 3-5 päivän kuluessa.


Itsearviointia ja keskustelua

Päihdelinkin palveluihin kuuluu monipuolinen itsearviointikysymyssarja. Alkoholin, tupakan, Internetin, huumeiden ja pelien mahdollisen liiallisen käytön voi helposti ja selkeästi testata kunkin aihepiirin omilla kysymyksillä. Palautteen saa heti.

Sivuilla on myös muutaman kuukauden välein vaihtuva pikakysely ja keskustelupalsta, jossa voi tuulettaa mielipiteitään.
- Itsearviointi havahduttaa usein tajuamaan, mistä on kyse. Linkki sopii hyvin varhaisvaiheen palveluihin, Peltoniemi kertoo. Pienillä paikkakunnilla Internetin palvelut saattavat olla ainoa mahdollisuus avunsaantiin.

Päihdelinkin sivuilla viivytään keskimäärin 22 minuuttia kerrallaan eli varsin pitkä aika. A-klinikkasäätiön asiantuntijat vastaavat vuosittain yli 800:aan kysymykseen, jotka on jätetty nimettömänä. Puolet kysyjistä haluaa tietoa linkin aihepiirin asioista tai aineista. Puolet kysymyksistä koskee suoraan hoitoa.

- On paljon sellaisia asioita, jotka ovat ihmisen itsensä kannalta helpompi hoitaa ilman, että siihen pitää lisätä rasitusta oman identiteetin avaamisesta, Peltoniemi muistuttaa.

Päihdelinkkiä kehitetään kovalla vauhdilla yhä etenevämmäksi hoitoketjuksi. Mukana tulee pysymään koko ajan mahdollisuus pysyä tuntemattomana tai sitten voi myös kertoa omat tietonsa.

Hyvää ensiapua linkki tuo moniin erilaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi lastensa päihdekokeiluja ihmetteleville vanhemmille annetaan hyvin konkreettisia neuvoja ja vanhempia tuetaan ja ohjataan syyllistämättä.


Virtuaaliolkapää opiskelijan tukena

Erilaisten riippuvuus- ja tai mielenterveysongelmien ratkaisussa monipuolinen, helposti lähestyttävä asiantuntija-apu auttaa alkuun. Moderni informaatioteknologia tarjoaakin oivan mahdollisuuden erilaisten virtuaaliolkapäiden rakentamiseksi.

Esimerkiksi Helsingissä opiskelijat saavat apua mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissään Nyyti ry:n Virtuaaliolkapäältä. Virtuaaliolkapää toimii sähköpostipäivystyksenä, jonne opiskelija voi lähettää mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Tuoreimmat Internetin välityksellä apua tarjoavat lääkäripalvelut löytää osoitteesta www.terveysforum.fi.

Palvelun lääkäreille voi jättää nimettömänä kysymyksen. Asiantuntijat valitsevat kysymyksistä tärkeimmät ja niiden vastaukset ilmestyvät samoille sivuille kahden viikon kuluessa. Palvelu on maksuton.

STT-MH
25.2.2000


Kotimaa -sivulle