Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Keskusta mahtuisi Euroopan kansanpuolueeseen"

Suominen: Keskusta kaipaa porvariyhteistyötä



Kokoomuksen ex-puheenjohtaja ja Euroopan parlamentin jäsen Ilkka Suomisen mielestä keskustelusta porvariyhteistyöstä ei ole jäänyt käteen mitään. Suominen ei myöskään usko Kokoomuksen ja keskustan yhdistymiseen. Keskusta sen sijaan mahtuisi hänen mielestään europarlamentissa toimivaan porvaripuolueiden EPP:hen.


Keskustelu porvarillisen yhteistyön tiivistämisestä käynnistyi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen ja jatkuu edelleen. Suominen on seurannut keskustelua pitkän aktiivipoliitikon uransa kokemusten valossa.

- Näitä keskusteluja on käyty aina aika ajoin. Niin Päiviö Hetemäen kuin Juha Vikatmaankin aikoina ja aina samoin tuloksin, Suominen huomauttaa.

Hänen mielestään keskustelusta ei nytkään ole jäänyt käteen mitään.
- Paljon porua, vähän villoja, hän kuittaa.

Tarve porvariyhteistyön herättämiseen lähti keskustasta, joka olisi tarvinnut presidentinvaalien toiselle kierrokselle Esko Ahon tueksi laajan porvarikentän tuen. Suominen on nähnyt vastaavan ilmiön ennenkin.

- Yleensä keskusteluun heitetään syyte demarien ylivallasta ja tavoite sen kaventamisesta porvareiden kiinteämmällä yhteistyöllä. Useimmiten tuo syyte tulee keskustasta ja useimmiten silloin, kun keskusta itse on oppositiossa, Suominen sanoo.


Järjestelmä suosii hajautettua mallia

Suominen ei usko siihen, että Kokoomus ja keskusta voisivat pidemmälläkään aikavälillä yhdistyä yhdeksi suureksi porvarilliseksi puolueeksi. Yhdeksi syyksi hän mainitsee puolin ja toisin esiintyvän reviirien valvonnan.

Vielä painavampi peruste erillään eloon on hänen mielestään kuitenkin sisältökysymyksissä.

- Suhtautuminen globaalistumiseen, Euroopan yhdentymiseen ja itälaajenemiseen muun muassa tuovat eroja puolueiden peruskannattajien välille, vaikka puoluejohdot voisivatkin näissä asioissa joustaa, hän arvelee.

- Lisäksi Suomen vaalijärjestelmä suosii hajautettua mallia, jossa toimii kaksi suurta ja tasavahvaa porvarillista puoluetta. Suominen laskeskelee.


Erillään Euroopankin tasolla

Kokoomus ja keskusta toimivat myös Euroopan parlamentissa eri ryhmissä. Kokoomus kuuluu Euroopan kansanpuolueen ryhmään (EPP) ja keskusta Euroopan liberaalidemokraattien ryhmään (ELDR).

EPP:n muodostavat maltilliseen oikeistoon ja keskustaoikeistoon lukeutuvien kansallisten puolueiden edustajat. EPP on lisäksi yhdistänyt keskeisimmät toimintonsa Euroopan porvaripuolueiden yhteistyöorganisaation EDU:n kanssa.

- EPP:ssä ja EDU:ssa on katto korkeammalla ja seinät leveämmällä kuin Suomessa kansallisilla puolueilla. Tämä johtuu siitä, että Euroopan tasolla on ollut tarve sovittaa kansallisten puolueiden erityispiirteitä yhteen, Suominen sanoo.

Hänen mielestään ryhmään lukeutuva hollantilaisjäsen saattaakin sosiaalisilta näkemyksiltään olla lähellä suomalaista sosialidemokraattia, kun taas brittikonservatiivin ajatukset pyyhkivät kaukaa oikealta ohi suomalaisten markkinaliberalistien näkemysten.

Paavo Väyrysen taannoinen aloite keskustan liittymiseksi EPP:hen ei ottanut tulta, mutta Suominen ei pidä ajatusta periaatteessa mahdottomana.

- En näe keskustan politiikassa sellaisia painotuksia, etteikö sekin mahtuisi EPP:n jäseneksi. Moni europarlamentissa toimiva brittifarmari esimerkiksi ajattelee asioista samoin kuin Suomen peruskeskustalainen, Suominen sanoo.


Yhteisiä näkemyksiä

Suominen pitää keskustan eurooppalaista viiteryhmää ELDR:ää yleisporvarillisena yhteisönä, jonka kanssa EPP tekeekin parlamentissa yhteistyötä.

- EPP ja ELDR löytävätkin toisensa usein valiokuntamietintöjen käsittelyn yhteydessä ja puolueiden painotukset asioihin ovat paljolti samankaltaiset, hän sanoo.

Euroopan porvareiden yhdistymisestä ei kuitenkaan ole herätelty EPP:n ja ELDR:n kesken minkäänlaista keskustelua.

- ELDR:ssä on niin sanottuja ”kantaliberaaleja” lähinnä Saksasta ja Iso-Britanniasta ja heille ajatus puolueiden yhdistymisestä on käsittääkseni täysin mahdoton, Suominen epäilee.

ILPO KIURU
25.2.2000


Politiikka -sivulle