Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ekosähkön kysyntä kasvaa hitaasti



Jonkinlaista ekosähköä kauppaa jo melkein jokainen energiayhtiö, mutta sen kysyntä ei ole kasvanut hulppeimpien visioiden tahtiin.


Tuulisähköstäkin osa joudutaan käytännössä myymään "tavallisena" sähkönä halvempaan hintaan.

- Tuotantokapasiteetti mahdollistaisi vihreän sähkön myynnin noin 50 000 asiakkaalle, mutta nyt heitä on vasta vajaat 1 500, johtaja Pekka Partanen alan uranuurtajiin lukeutuvasta Kainuun Sähköstä myöntää.

Yhtiössä uskotaan silti vihreiden sähkömarkkinoiden tulevaisuuteen. Viime vuonna vihreän sähkön ostajien määrä kasvoi 50 prosenttia, ja sen myyntiä ollaan parhaillaan eriyttämässä omaan Ekosähkö-yhtiöön.

Energia-alan keskusliitto Finergy ei ole kerännyt tilastoja sitä, kuinka paljon vihreää sähköä käytännössä on myyty. Jotain kertonee se, että isoja tuulivoimailmoituksia ei ole enää katukuvassa näkynyt, liitosta arvellaan.


Vanha vesivoima subventoi hintaa

Partasen yhtiössä vihreän sähkön hinta on pidetty kurissa siten, että tuuli- ja puusähköä on "subventoitu" myymällä samassa paketissa myös halpaa vanhaa vesivoimaa.

Vihreää sähköä on kaupattu vajaalla 26 pennillä/kWh, mikä on vain kolme penniä yhtiön tavallisen sekasähkön listahintaa enemmän. Pelkän tuulisähkön hinta kipuaa valtion tuesta huolimatta helposti ainakin 6-7 penniä/kWh tavallista sähköä kalliimmaksi.

Käytännössä kuluttajalle koituva lisälasku ei ole silti kovin suuri. Esimerkiksi Fortum Energiapartnerit laskee, että tuulisähköä käyttävän kerrostaloasukkaan sähkölasku kallistuu vuodessa 100-300 markalla.

Hintojen laskua odotellessa vihreää energiaa markkinoidaan asiakkaille lähinnä ideologisin perustein.

- Kuluttajat voivat nyt ensi kertaa omilla valinnoillaan suoraan vaikuttaa siihen, minkälaista voimantuotantokapasiteettia Suomeen jatkossa rakennetaan, Partanen kannustaa.

Lue myös artikkeli Tuulivoiman tuotanto tuplaantui.

STT-IA
25.2.2000


Talous -sivulle