Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valtioneuvosto: Ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluotoon



Nykyisten ydinvoimaloiden toiminnassa syntyvän käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Suomeen siirtyi torstaina askeleen verran eteenpäin. Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta.


Periaatepäätöksen keskeinen sisältö on, että laitoksen rakentaminen Eurajoen Olkiluotoon on "yhteiskunnan kokonaisedun" mukaista.

Periaatepäätös ei kuitenkaan merkitse vielä laitoksen rakentamislupaa. Sen vuoro on ehkä kymmenen vuoden kuluttua. Myöhemmin laitokselle tarvitaan vielä erikseen käyttöönottolupa.

Periaatepäätöksen mukaan laissa säädetyt ennakkoedellytykset ovat täyttyneet. Eurajoen kunta on puoltanut hanketta.

Säteilyturvakeskuksen alustavassa turvallisuusarviossa tai muissakaan selvityksissä ei ole tullut esiin seikkoja, jotka osoittaisivat, että laitoksen rakentamiselle ei ole turvallisuuden kannalta edellytyksiä tai että laitos aiheuttaisi vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle.

Periaatepäätös koskee siis vain nykyisten voimaloiden käytettyä ydinpolttoainetta. Mahdollisen uuden ydinvoimalan polttoaineen loppusijoitus käsitellään vireillä olevan voimalahankkeen käsittelyn yhteydessä.

Periaatepäätöksen yleislinjoista päästiin sopuun viime viikolla hallituksen iltakoulussa. Periaatepäätös tarvitsee vielä eduskunnan hyväksymisen.


Valtioneuvosto informoi eduskuntaa

Periaatepäätöksestä keskusteltiin valtioneuvoston istunnossa pitkään. Etenkin vihreiden keskuudessa on haluttu, että eduskunnan rooli tulevan rakennuslupapäätöksen yhteydessä olisi ollut jo tässä vaiheessa selkeästi esillä. Rakennuslupapäätöksen tekee lain mukaan aikanaan valtioneuvosto.

Periaatepäätökseen liitettiin kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) laatima lausuma. Sen mukaan valtioneuvosto informoi eduskuntaa ydinjätteen loppusijoituksesta ennen rakentamisluvasta päättämistä esimerkiksi valiokunnalle toimitettavalla selvityksellä tai pääministerin ilmoituksella.

Tämä ei riittänyt peruspalveluministeri Osmo Soininvaaralle (vihr.). Hän olisi halunnut asiasta vielä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua.

Periaatepäätös haluttiin kuitenkin tehdä, ja Soininvaara jäi lausumaäänestyksessä häviölle äänin 14-1. Istunnosta oli poissa mm. Soininvaaran puoluetoveri ympäristöministeri Satu Hassi.


Loppusijoitus peruutettavissa

Tarkoituksena on, että Olkiluodon kallioperään louhittaisiin noin 400-700 metrin syvyyteen tilat polttoaineen loppusijoitukseen. Tilojen yhteyteen rakennettaisiin kapselointilaitos. Koko laitokseen voitaisiin varastoida enintään 4 000 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta.

Periaatepäätöksen jälkeen vuorossa ovat tarkemmat paikkakohtaiset tutkimukset. Niitä varten on tarkoitus rakentaa maanalaiset tutkimustilat.

Alustavan aikataulun mukaan laitoksen rakentaminen alkaa noin vuonna 2010. Itse toiminta on tarkoitus aloittaa kymmenen vuotta myöhemmin.

Periaatepäätöksestä huolimatta vastuu käytetyn ydinpolttoaineen jälkihuollosta pysyy ydinvoimalaluvan haltijoilla. Laitoksen kokonaiskustannusten lasketaan olevan noin viisi miljardia markkaa.

Lähes kaikki Eurajoen lähialueen kunnat ovat suhtautuneet hankkeeseen joko myönteisesti tai neutraalisti. Yksityisten ihmisten kannanotot ovat olleet pääasiassa kielteisiä tai kriittisiä.

Ydinenergialain mukaan Suomessa syntyvät ydinjätteet on käsiteltävä, varastoitava ja sijoitettava pysyväksi tarkoitetulla tavalla Suomeen.

Hankkeen perustelujen mukaan näköpiirissä ei ole keinoja muuntaa ydinjätettä vaarattomaksi niin, ettei jäljelle jäisi runsasaktiivista jätettä. Lähtökohtana siis on, että syntyvä runsasaktiivinen jäte on joka tapauksessa sijoitettava lopullisesti jonnekin.

Nykytiedon mukaan turvallisuuden kannalta paras tapa on eristää ydinjäte loppusijoittamalla se syvälle kallioperään.

Loppusijoitus on myös peruutettavissa. Periaatepäätösluonnoksen mukaan ydinpolttoaine voidaan palauttaa maan pinnalle esimerkiksi jatkokäsittelyä varten, jos tarve niin vaatii. Palauttamisen suhteellinen vaikeus on eduksi mm. ydinasevalvonnan ja muiden väärinkäytösten estämisen kannalta.

STT-IKK
22.12.2000


Politiikka -sivulle