Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ranska vahvisti Lillen tavoittelevan EU:n ruokavirastoa



Lillen kaupunki on Ranskan ehdokas EU:n ruokaviraston sijoituspaikaksi. Ranska vahvisti asian tiistaina EU:n maatalousministerien kokouksessa Brysselissä. Neljä virastoa tavoittelevaa maata toivat ensimmäistä kertaa avoimesti esille kandidaattinsa, kun myös Suomi, Espanja ja Italia muistuttivat kokouksessa ehdokaskaupungeistaan.


Lillen ehdokkuudesta kertoi Ranskan ministeriön osastopäällikkö Catherine Geslain avoimessa keskustelussa, joka televisioitiin tiedotusvälineiden edustajille. Ranskan ennakoitiin tuovan kandidaattinsa esille jo aiemmin, mutta Nizzan EU-huippukokouksessa viraston sijaintia ei käsitelty.

Aiemmin tänä vuonna ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet Helsinki, Italian Parma ja Espanjan Barcelona. Ruoan turvallisuudesta vastaavan viraston on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2002 alussa. Sen tehtäviksi on kaavailtu mm. elintarvikekriiseistä tiedottamista, tutkimustiedon keruuta ja suositusten antamista.

Suomen maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) sanoi perustettavan elintarvikeviraston tehtävien soveltuvan hyvin Helsingille. Hemilä korosti uusimman tietoliikenne- ja videokokoustekniikan takaavan paljon nopeamman yhteyden kuin mikään maantieteellinen läheisyys.

- Helsinkiin on erinomaiset liikenneyhteydet, mikä on tärkeää yhteydenpidossa kansallisiin alan virastoihin, Hemilä sanoi Brysselissä.


Ratkaisu vasta kesäkuussa?

Kuluttaja-asioista vastaava EU-komissaari David Byrne on aiemmin sanonut, että Helsingin heikkous on sen syrjäinen sijainti. Komissio ei kuitenkaan sijoituspaikkakuntaa ratkaise, vaan isäntäkaupungista päättävät EU-maiden johtajat Ruotsin puheenjohtajakaudella.

Ministeri Hemilä arvioi ratkaisun tapahtuvan vasta kesäkuussa Göteborgissa Ruotsin toisessa EU-huippukokouksessa.

Italian ministeri Alfonso Pecoraro Scanio puhui kokouksessa Hemilän jälkeen. Hän vetosi mm. Parman seudun monipuoliseen ruokatuotantoon.

- Kuultuani suomalaisen kollegan puheenvuoron voin omasta puolestani sanoa yhtä vakuuttavasti, että virasto pitää sijoittaa Parmaan. Valitun paikan tulisi olla sellainen, jossa elämän ja elintarvikkeiden laatu on erittäin korkealla tasolla. Viraston pitäisi sijaita monikansallisten yritysten vaikutusten ulkopuolella, hän sanoi.

Espanjan maatalousministeri Miguel Arias Canete muistutti Barcelonan ehdokkuudesta lyhyesti. Hän korosti mm. hyviä liikenneyhteyksiä.

STT-IKK
22.12.2000


Politiikka -sivulle