Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







ABB:n Matti Ilmari: Teollisuuden informaatioteknologia kasvaa nopeasti



Teollisuusyritysten välinen sähköinen kaupankäynti on paljon merkittävämpää kuin kuluttajien sähköinen kauppa, Suomen ABB:n konsernijohtaja Matti Ilmari arvioi.


- Mielenkiinto ja odotukset ovat suuria teollisuuden it-järjestelmiä kohtaan, Ilmari sanoi STT:n haastattelussa.

- Teollisuuden it kehittyy kovaa vauhtia. Ratkaisut kiinnostavat erityisesti pitkälle kehittyneissä maissa toimivaa teollisuutta, jonka kustannukset ovat korkeat, hän lisäsi.

Informaatioteknologia on Ilmarin mukaan nousemassa yhdeksi tukijalaksi maailman suurimpiin teollisuuskonserneihin kuuluvassa ABB:ssa. Yhtiö on aloittanut tänä vuonna teollisuuslaitoksille tarkoitettujen, informaatioteknologiaan perustuvien kokonaisjärjestelmien toimittamisen.

ABB:n toimittamat ensimmäiset pilottihankkeet suurten teollisuuslaitosten sähköistyksen ja automaation kokonaisratkaisuiksi ovat jo käynnissä. Ratkaisut yhdistävät tuotantoprosessin, hallinnon, alihankkijat ja asiakkaat.


Pilottihankkeet Ruotsissa

Automaatio tuo kolmanneksen ABB:n runsaan 23 miljardin dollarin (yli 150 miljardia markkaa) liikevaihdosta, ja se kasvaa nopeimmin yhtymän toimialoista.

Yli sadassa maassa toimivan ja 160 000 ihmistä työllistävän konsernin keskeisiä toimialoja ovat teollisuusautomaatio, sähkönjakelu ja voimansiirto sekä öljy-, kaasu- ja petrokemianteollisuuden laitteet.

Suomessa ABB:n palveluksessa on yli 10 000 työntekijää. Yli 8 miljardin markan liikevaihdosta lähes puolet meni vientiin viime vuonna.

ABB:n toimittamat ensimmäiset informaatioteknologiaan perustuvat kokonaisjärjestelmät on rakennettu mm. ruotsalaiselle paperiteollisuudelle, mutta Suomessa ei hankkeita vielä ole edes ABB:n omissa tehtaissa. Suomen hankkeet ovat tähän asti rajoittuneet teollisuuslaitosten prosessiautomaatioon.

Suomen ABB-yhtiöt ovat osallistuneet kokonaisjärjestelmien kehittämiseen omilla vahvuusalueillaan, joita ovat mm. sähkönjakelun automaatio ja teollisuuden sähkölaitteet.

Ilmarin mukaan Suomesta on myös löytynyt ABB:lle kymmeniä yhteistyökumppaneita it-alan ohjelmistoyrityksistä, sillä Suomessa langattomat järjestelmät ovat pisimmälle kehittyneitä.


Lisää nopeutta ja tarkkuutta

Kokonaisjärjestelmäajatusta voidaan hyödyntää erityisesti uusien teollisuuslaitosten suunnittelussa. Kohteina voivat olla niin paperi-, teräs-, kappaletavara-, sähkötekninen kuin monen muun alan teollisuus, Ilmari kertoi.

Teollisuuden it perustuu siihen, että tilaukset asiakkaalta voidaan viedä tuotantoprosessin läpi yhden ja saman ohjausjärjestelmän avulla. Siihen on kytketty hallinnon järjestelmät, mikä mahdollistaa jatkuvan raportoinnin tuotannon eri vaiheista, sekä yhteydet materiaalitoimittajiin ja alihankkijoihin.

- Näkemyksemme on, että yritysten välinen sähköinen kaupankäynti on paljon laajempaa kuin kuluttajien käymä sähköinen kauppa, Ilmari arvioi.

Kun tuotantoprosessi saadaan kytketyksi yrityksen hallintoon, tavaroiden ja palvelujen toimittajiin sekä asiakkaisiin, tuotannon nopeus ja tarkkuus paranevat. Se tietää pienempiä kustannuksia mm. sen vuoksi, että pääomaa sitoutuu tuotantoon lyhyemmän ajan.

Ilmarin mukaan myös joustavuus kasvaa, ja tehtaat voivat helpommin tarjota asiakkaiden tarpeiden mukaan valmistettuja sovellutuksia.

Teollisuusautomaatiota on ollut jo kauan, mutta vasta informaatioteknologian kehittyminen on mahdollistanut järjestelmien yhdistämisen tiiviimmäksi kokonaisuudeksi, Ilmari sanoi.

STT-MH
22.12.2000


Talous -sivulle