Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys


Haku Verkkouutisista:


Pääkirjoitus


Vs. päätoimittaja Ilpo Kiuru

21.7.2000


Häpnadilla lyötyjä


Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) esitteli keskiviikkona ministeriönsä ehdotuksen valtion ensi vuoden talousarvioksi. Ehdotus löi ällikällä useamman tahon.

Niinistö esittää verotuksen - ja kuten hän itse nimenomaan mainitsi, tuloverotuksen - keventämistä kuudella miljardilla markalla. Inflaatiotarkistuksineenkin alennus on lähes viiden miljardin markan luokkaa. Ehdotus koskee kaikkia tulonsaajaryhmiä, myös eläkeläisiä ja se sisältää myös tulonhankkimisvähennyksen korotuksen kaikille 3 000 markkaan nykyisestä 2 400 markasta.

Keskustaoppositio esitti vain viikko sitten "jopa" neljän miljardin markan verokevennyksiä. Niinistön vastaus saikin vt. puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäen haikailemaan enää ruuan arvonlisäveron ja polttoaineveron alennuksia sekä eläkeläisten ylimääräisen sairausvakuutusmaksun poistamista.

Liekö Jäätteenmäeltä jäänyt huomaamatta, että Niinistön ehdotus koskee myös eläkeläisiä ja jättää vielä portin auki myös polttonesteiden verotuksen alentamiselle kytkemällä asian raakaöljyn maailmanmarkkinahintoihin sekä euron kurssikehitykseen. Alennus merkitsisi suoraa lisäpottia tulonsaajien kukkaroihin.

Palkansaajajärjestöt ehtivät perätä hallitukselta verolukuja, jotta edellytykset keskusteluille uudesta tuposta saataisiin aikaan. Reaktioista päätellen palkansaajapuolella tungettiin tupo-kynsiviiloja takaisin pakkauksiinsa, koskapa SAK:n Eero Heinäluoma (sd.) piti Niinistön ehdotusta "rohkeana" ja STTK:n Seppo Junttilakin (sd.) kiirehti jo huolehtimaan julkisten palvelujen saatavuutta.

Työnantajapuolelta on niin ikään pitkin kesää maaniteltu hallitusta alentamaan palkansaajien tuloverotusta. Työnantajien TT pitää veroalea perusteltuna ja sanoo, että hallitusohjelmassa mainittua suurempikin veroale on mahdollinen.

Markkinoita kiinnosti luonnollisesti se, kuinka budjetti on tasapainossa ja erityisesti, miten veronalennukset toteutetaan vahingoittamatta valtion velanmaksukykyä ja kiihdyttämättä inflaatiota. Niinistön ehdotukseen sisältyy valtion velan lyhentäminen noin 13 miljardilla markalla, suunniteltuun tahtiin. Polttonesteiden hinnat puolestaan ovat olleet suurin inflaatiota kiihdyttävä tekijä alkuvuonna ja niiden verotuksen alentaminen ei siis ole pois suljettua. Niinpä markkinoiden reaktiotkin näyttävät rauhallisilta.

Kehut Niinistön ehdotus saa myös Veronmaksajien Teemu Lehtiseltä. Hän laskeskeli tuoreeltaan 1,5 prosenttiyksikön veronalennuksen tuovan keskituloisen kukkaroon noin 200 markkaa puhtaana kuukaudessa. Se on melkomoinen palkankorotus ilman uuvuttavaa työmarkkinateatteria.

Häpnadilla Niinistö tuli ilmeisesti lyöneeksi myös median. Torstain pääkirjoituksissa budjettiehdotusta ehti kommentoimaan vain muutama päivälehti, joista Helsingin Sanomat puolestaan taisi lyödä ällikällä lukijansakin. Teksti saisi imagokonsultinkin vihreäksi.

Luikuri-Tattisen tai Taikuri-Luttisen budjetti Niinistön ehdotus ei kuitenkaan ole, vaan siisti ja tasapainoinen paketti, joka sisältää "kaikille kaikkea". Silmänkääntötempuksi tai vaalibudjetiksikaan siitä ei siis ole.

Tätä kirjoitettaessa on kulunut melko tarkalleen kymmenen kuukautta siitä, kun Niinistö mutkikkain sanankääntein kertoi puolueväelle ja medialle, ettei hän ole käytettävissä ehdokkaaksi tasavallan presidentin vaaliin. Moni oli silloin äimistynyt ja kysyi, miksi? Siihenkin taisi tulla nyt yksi vastaus.

Tätä kirjoitettaessa tuli myös sähköpostiin tiedote, jonka mukaan mukaan mäntyniemeläiset ovat menossa Porin jazzeihin. Niinistöllä tuntuu olevan muuta tekemistä.

ILPO KIURU


Sivun alkuun